Велосипедът - предизвикателство към човешкия порив за движение напред

Почти двеста години велосипедът е част от нашия бит. Не е много ясно кой точно го е изобретил, но за негов баща се сочи дори Леоанрдо Да Винчи. Първото подобно двуколесно  подобие на велосипед е дело на барон Карл фон Драйс през 1817 год

2010-11-19 23:22:19
Велосипедът - предизвикателство към човешкия порив за движение напред
Почти двеста години велосипедът е част от нашия бит. Не е много ясно кой точно го е изобретил, но за негов баща се сочи дори Леоанрдо Да Винчи.

Първото подобно двуколесно  подобие на велосипед е дело на барон Карл фон Драйс през 1817 година. То било изработено от дърво, а седящият колоездач се оттласквал с крака от земята.  

Първият велосипед с педали на предното колeло бил изработен в Париж, но не се знае кой е авторът му. Френският механик Пиер Лемент пък построил такава машина и след като  я демонстрирал в САЩ, продал патента  на американски предприемач.

През 1869 година се появяват меките гумени колела, което значително подобрява возенето. Постепенно велосипедът придобива  кухи стоманени  рамки и вилки, качествени лагери и пневматични гуми, верижно задвижване на задните колела.

Все повече жени се престрашават да се качат на две колела,  новото превозно средство дори се превръща в един от символите  на  еманципацията.

Истинска революция предизвиква изобретяването на многостепенната скоростна предавка, а през 20-те години  на 20-ти век  френски производители патентоват дерайлиращи скорости, които преместват  задвижващата верига от една зъбчатка на друга.

След двувековна революция днешните  велосипеди се групират в шест основни категории: Практични, туристически, планински, хибридни, състезателни и BMХ.
Практичните  са основен транспорт в страните от третия свят. Туристическите предлагат стабилно возене. Планинските имат широки гуми с дълбок грайфер, хибридните съчетават чертите на пътническите и планинските. Състезателните пък са конструирани за развиване на максимална скорост.  Моделът ВМХ  се появява в началото на 70-те години. Тези велосипеди са създадени са състезания на офроуд писти, изобилистващи с остри завои и скокове.

Като че ли всичко около велосипеда вече е измислено. Световните медии обаче постоянно съобщават за все по-нови и по-нови изобретения свързани с това превозно средство. А в условията на кошмарен трафик и енергийни кризи, все повече хора се обръщат към велосипеда. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия