14 ноември - Световен ден за борба с диабета

14 ноември  е световен ден за борба с диабета. Той се отбелязва от 1991 година по повод  годишнина от рождението на сър Фредерик Бантинг. Фредерик Бантинг  е канадски физиолог и  лекар, професор в Торонто, един от откриват

2010-11-14 12:56:18
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември  е световен ден за борба с диабета. Той се отбелязва от 1991 година по повод  годишнина от рождението на сър Фредерик Бантинг.

Фредерик Бантинг  е канадски физиолог и  лекар, професор в Торонто, един от откривателите на инсулина. Роден е на 14. ноември 1891 година в Онтарио, Канада.  Той е лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина през 1923 година  с Джон Маклиъд.

Канадецът Фредерик Бантинг  е провеждал продължително време експерименти за получаване на антидиабетния хормон. В своята дейност той е бил активно подпомаган от стажант лекари. Но в окончателната фаза  на експерименталната си работа студентите е трябвало да излязат в лятна семестриална ваканция, който факт лишава Бантинг от студентска помощ. Тогава той помолил някой от студентите да остане доброволно да му помага през лятната ваканция. Този желаещ доброволец  бил стажант лекарят Чарлз Бест.

По силата на случайността именно  Бест е станал участник в епохалното откритие на века в Торонто на 29 срещу 30 юли 1921 година. През следващите години Бест остава да работи заедно с Бантинг и така навлиза в историята на диабетологията като откривател на инсулина заедно с Бантинг. Новооткритият хормон изследователите наричат  ИНСУЛИН и заявяват: "ИНСУЛИНЪТ НЕ Е НАША СОБСТВЕНОСТ, ТОЙ ПРИНАДЛЕЖИ НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО"  и  се отказват  от правото да патентоват инсулина на свое име.  

Милионите  диабетици от цял свят са благодарни  за този безценен дар спасил живота им. Впоследствие инсулинът е бил пречистен от Колип и бил приложен на първия диабетик в света 13 годишния Леонард Томсън, транспортиран с кораб на легло от неговата майка от Великобритания до Торонто.

През 1923 година  на Бантинг  е  присъдена Нобелова награда  за откритието на инсулина, която той споделя с Чарлз Бест и Мак Леолд,  предоставил на експериментаторите своята лаборатория.

Фредерик Бантинг умира от раните си, получени при самолетна катастрофа на 21 февруари 1941 г. на остров Нюфаундленд.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия