Черно море и Библейският потоп...

Легендата гласи, че Бог се ядосал на хората, че не живеят по неговите закони и пратил на Земята потоп, за да заличи греховното човечество. За намрението си предупредил само праведния Ной, който направил кораб и качил на него семейството си и по &

2010-11-13 18:03:13
Черно море и Библейският потоп...
Легендата гласи, че Бог се ядосал на хората, че не живеят по неговите закони и пратил на Земята потоп, за да заличи греховното човечество. За намрението си предупредил само праведния Ной, който направил кораб и качил на него семейството си и по  двойка представители на всеки животински  и растителен вид.

Валяло 40 дни и 40 нощи, водата придошла и покрила дори най-високите върхове на земята, а когато след 10 месеца всичко приключило, оцелели само скритите в Ноевия ковчег.

Тази библейска история  по-късно вдъхновява  много учени, които се стремят да докажат, че бедствието не е мит, а се е случило реално.  

Според учените, това било станало точно през 6300 г. пр. н.е.  Измрели десетки хиляди хора.  Специалистите смятат, че   с потопа е свързано възникването  на Черно море.  В Библията  било описано как заради топенето на ледовете се покачила водата на Средиземно море и нахлула в сладководното езеро, което сега наричаме Черно море. С радиокарбонов метод учените са изследвали  черупки от миди и охлюви.  По този начин те определили кога сладководните  животни са измрели и да били  сменени от живеещи в солена вода видове.

През 1996 година морски геолози пък  описват възникването  на Черно море по следния начин:  В края на ледниковия период Босфорът не е съществувал.   На север от Средиземно море имало широка   низина и вътрешно сладководно езеро.  С топенето на ледената покривка на Северна Америка, водното равнище на океаните се повишило  повече от 1 м. Средиземно море също се   покачило и под напора на водата се образувал сегашният  Босфорски проток.  Учените са на мнение, че силата на  придошлата стихия,  колкото 200 Ниагарски водопада,  се изляла  в низината и нивото на тогавашното сладководно езеро се покачвало с 15 см на ден. Хората са приели  събитието като края на света, а тези които успели да оцелеят са се заселили в Европа и Азия, така поне твърдят учените.

Наводнението е траело  34 години  и е потопило под вода 73 000 кв. км. площ.  Следите от катастрофата  личат и до днес.  Френският океанограф Льориколе открива на дъното на Черно море  стари водни течения от Дунав и Днепър, които тогава са се вливали в сладководното езеро.  Американският учен Балърд пък намерил на дълбочина 91 м следи от селища - къщи и каменни инструменти.

От тази катастрофа можем да се поучим и днес, смятат учените.  Защото,  ако не направим нищо против глобалното затопляне, морското равнище ще се покачи с 1 м в края на това столетие и 145 млн. души ще останат без дом.  





Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия