Интересни разкопки край Витлеем

В хода на разкопки в Юдейската пустиня израелски археолози откриха  богата частна ложа в театъра на Иродион. Така се нарича древната крепост на 15 км  южно от Йерусалим и на 5 км югоизточно от Витлеем. Тя е сред най-прочутите строителни

2010-11-11 23:09:34
Интересни разкопки край Витлеем
В хода на разкопки в Юдейската пустиня израелски археолози откриха  богата частна ложа в театъра на Иродион. Така се нарича древната крепост на 15 км  южно от Йерусалим и на 5 км югоизточно от Витлеем. Тя е сред най-прочутите строителни проекти на цар Ирод Велики и място на един от неговите дворци, наричан Зимен.

Богатата ложа, част от древния театър с 400 места,  е с внушителни размери - 7 м дължина, 8 м широчина и 6 м височина. Тя заема централното място сред всички помещения в горната част на театъра. Оттук царят и неговите приближени са наблюдавали действието на сцената. Находката е поредното доказателство за разкоша, в който живеел цар Ирод.

Според археолозите Ирод е поръчал на римски художници да украсят стените на театъра с картини и гипсови орнаменти. Театърът е построен около 15 г. пр. н.е.

В горната част на стените са изрисувани прозорци с гледка към река и морски пейзаж с голяма платноходка.

Ирод Велики е еврейски управник на Светите земи по време на римската им окупация от 37 г. пр. н.е. до 4 г. сл. н.е.  Известен е с обширното си строителство из целия регион. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия