Проектът 'Пристрастени към живота' разбива опасните митове за амфетамините

По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, упоребата на синтетични стимуланти, амфетамини и вещества от типа на екстази, продължава да нараства сред младите и най-вече сред учениците. Повечето тийнейджъри мислят, че амф

2010-11-10 17:40:56
Проектът 'Пристрастени към живота' разбива опасните митове за амфетамините
По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, упоребата на синтетични стимуланти, амфетамини и вещества от типа на екстази, продължава да нараства сред младите и най-вече сред учениците.

Повечето тийнейджъри мислят, че амфетамините са безвредни хапчета за енергия и това е много тревожна тенденция не само у нас, но и  в цяла Европа.

Ето защо, на 1 ноември, Деня на народните будители, организаторите на проекта “Пристрастени към живота” разпространиха картички  с информация за най-опасните митове за амфетамините.  Сред най-упоритите  от тях са , че  те са безвредни, не водят до пристрастяване и поромяна в поведението и,  че ако се  употребяват отвреме  навреме, това няма да има сериозни последици.

Активистите на проекта не са избрали случайно Деня на будителите, защото е крайно време да се събудим за опасностите, които причинява синтетичната дрога и да се разбият изградените  стереотипи, които се ширят из интернет-форумите.

Именно там младежите се подканят един друг да вземат амфетамини, защото не са наясно, че те са също толкова опасни като останалите наркотици. Те причиняват раздразнителност, параноя, тревожност, депресия и цялостно разбиване на нервната система.  

Инициативата е част от информационна  кампания, която се провежда едновременно в България, Македония, Унгария и Франция по проект “Пристрастени към живота” . Целта е да се привлече вниманието на младите хора към рисковете, до които води употребата на тези вещества.

Проектът включва и разпространение на верижни имейли с полезна информация, поддържане на информационен портал, а така също и активна кампания в социалните мрежи Facebook  и  Twitter  и в най-посещаваните тийнейджърски  и здравни форуми. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия