Нова и модерна онлайн професия - "професионалист по оплюване"

Най-новата и модерна професия е "професионалист в оплюването". Това е човек, който е цял ден в интернет пространството и критикува противниците на онези, които му плащат, за да го прави. Професионалният критик разглежда всички блогове, фору

2010-11-06 14:40:26
Нова и модерна онлайн професия -
Най-новата и модерна професия е "професионалист в оплюването". Това е човек, който е цял ден в интернет пространството и критикува противниците на онези, които му плащат, за да го прави. Професионалният критик разглежда всички блогове, форуми, онлайн-издания на вестници и списания и търси причини, за да започне да "оплюва". Тази работа всъщност е много удобна, защото не се изисква никакво образование, освен, разбира се, добри езикови познания, и може да се работи от вкъщи.

През 2009 година Влад Урсулеан от Букурещ имаше нелеката задача да прави обидни коментари по адрес на двамата най-силни кандидати за президентския пост в Румъния. Влад работеше за третия кандидат, но това, което не беше известно е, че "професионалният критик" е журналист по образование и прави това заради журналистическо разследване, а не за пари.

Журналистът ежедневно е получавал по e-mail-а списък с 40-50 линка към различни статии, блогове, форуми, както и нещата, които трябва да напише за другите двама кандидати - например, че Мирча Джоана е престъпник или, че Траян Бъсеску е виновника за лошата ситуация в Румъния. Влад намира своите "работодатели" в социалната мрежа Facebook. Той си създава фиктивни акаунти и става член на групата на либералите.

В България тази професия също има почва, даже се усеща, че някои постове са ясно мотивирани от партийна принадлежност. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия