Трудните за разчитане шрифтове правят текста по-лесен за запомняне

Текстовете, написани на по-трудни за разчитане шрифтове, са по-лесни за запомняне, твърдят учени от Принстънския университет. За да стигнат до това заключение, специалистите провели два експеримента. В първия участвали 28 човека на възрас

2010-11-04 20:32:27
Трудните за разчитане шрифтове правят текста по-лесен за запомняне
Текстовете, написани на по-трудни за разчитане шрифтове, са по-лесни за запомняне, твърдят учени от Принстънския университет.

За да стигнат до това заключение, специалистите провели два експеримента.

В първия участвали 28 човека на възраст между 18 и 40 години. Всички те трябвало да прочетат един и същи текст с информация за извънземните форми на живот. За половината от тях обаче текстът бил написан с черен цвят и шрифт Arial с големина на буквите 16, а за останалата половина – със сив цвят и шрифт Comic Sans MS или Bondoni с големина на буквите 12.

След това всеки от участниците разполагал с няколко минути за преговор на прочетената информация и почивка. Накрая всички били подложени на изпит върху предоставения материал за извънземните. Оказало се, че участниците от първата група, които прочели текста, написан с шрифт Arial, отговорили вярно на 72,8% от въпросите, докато участниците от другата група се справили сравнително по-добре и отговорили вярно на 86,5% от въпросите.

Във втория експеримент участвали 222 студенти, които трябвало да прочетат текстове по различни учебни дисциплини. Половината от студентите чели текстове, написани с шрифт Arial или Times New Roman, а останалата половина – текстове, написани с шрифт Haettenschweiler, Monotype Corsiva или Comic Sans с наклонени букви.

След провеждането на изпитите върху съответния учебен материал, отново се оказало, че студентите, които учели текстове, написани с по-лесен за разчитане шрифт, се справили по-зле в сравнение с онези, които били принудени да четат уроците си на по-сложни шрифтове.

Учените обясняват резултатите от експериментите си с факта, че когато нещо е по-трудно за възприемане, хората влагат повече усилия, за да го разберат и запомнят. Така те успява да се фокусират върху това, което четат, много по-добре.

Специалистите обаче не изключват и възможността текстовете, написани на по-сложни шрифтове, да демотивират част от учениците и студентите, които бързо се отказват, срещайки дадено препятствие.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия