На мъж, който е роден сляп,  му е имплантиран чип, който му помага да разпознава букви и цифри с висок контраст.

Мика Теро, който е на 46 години и от Финландия, е успял да разпознае всичко, което му е било зададено като е използвал прототип за зрение в процес на разработка.

Това е много обещаващо и още 11 слепи души ще бъдат подложени на ретиновата операция. Чипът е с много малки размери, не тежи и не дразни окото. Единственият проблем е,че окулярът, който увеличава контраста, е с доста голям ( с размерите на очила ), но до няколко години цялата технология ще се събира върху окото като леща.

Захранване на този чип няма, той действа по специална технология, която университетът Germany"s University of Tuebingen отказал да разкрие.

Три до четири дни след имплантацията на чипа в ретината, окото зараства и човекът може вече да вижда детайли. В първите няколко дни като странична реакция се наблюдава главоболие при пациентите. Това е същото като да прекарате цялата вечер в пещера и изведнъж да ви светнат с два фенера в очите, само, че си представете да сте били в "пещерата" примерно 10 години и изврднъж да погледнете към обедното слънце.
Автор: Албена Иванова