И великите страдат от фобии и странности

Всички ние имаме страхове, а за доста от нас те са направо болезнени, т.е. те преминават във фобии. Страдали ли са от фобии великите хора и какви са били те? Великият пълководец Гай Юлий Цезар панически се е страхувал от мълнии и при първите призн

2010-11-02 10:42:08
И великите страдат от фобии и странности
Всички ние имаме страхове, а за доста от нас те са направо болезнени, т.е. те преминават във фобии. Страдали ли са от фобии великите хора и какви са били те?

Великият пълководец Гай Юлий Цезар панически се е страхувал от мълнии и при първите признаци на буря се криел в подземно скривалище.

Страхът от отравяне е най-разпространената фобия сред владетелите. Именно поради тази причина се уморил от глад френският крал Карл VII.

Много известни хора  са се страхували от числата и то най-вече от числото 13. То  хвърляло в ужас роденият през 1813 година Рихард Вагнер - броят на буквите в името и фамилията му също давал сумарно  фаталното число. Президентът Рузвелт пък отменял всички срещи и пътувания на 13-то число всеки месец, независимо дали е петък или друг ден. Гьоте пък дори не напускал леглото на 13-то число, така  се държали и Наполеон и Бисмарк...

Някои гении пък се страхували да не бъдат погребани живи - Шопен, Гогол, Андерсен. Когато бил болен или заспивал, великият разказвач на детски приказки, задължително оставял бележка до леглото си:”Само ви се струва, че съм умрял”.

В челото на тази класация обаче  била мадам дьо Стал, която се страхувала да не замръзне след смъртта си в гроба.

Известният психоаналитик Фройд не можел да гледа пациентите си очите. Говори се, че именно това е причината да се появи неговият знаменит метод да поставя пациента на кушетка.

Алберт Айнщайн пък никога не носел чорапи. Хвалел се, че се справя добре и без тях, дори и при официални случаи и криел липсата им с високи обувки.

Дикенс винаги спял с главата на север, а на всеки 50 написани  изречения изпивал задължително  глътка гореща вода.

За да започне работа, Леонардо да Винчи трябвало да чуе звън на камбана, Брамс пък получавал вдъхновение, когато чистел обувките си... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия