Мързелувайте през уикенда - полезно е!

Обичате да помързелувате през уикенда? Това е добре, защото е полезно за мозъка. Това поне твърдят  учени от Университета на Пенсилвания. Възможността да се потъркаляте до обяд в леглото стимулира  мозъка преди началото на новата 

2010-11-02 10:22:20
Мързелувайте през уикенда - полезно е!
Обичате да помързелувате през уикенда? Това е добре, защото е полезно за мозъка. Това поне твърдят  учени от Университета на Пенсилвания.

Възможността да се потъркаляте до обяд в леглото стимулира  мозъка преди началото на новата  натоварена седмица. Допълнителните дози сън през почивните дни позволяват на мозъка да си почине, да се възстанови и да се зареди с бодрост за цялата предстояща седмица. Това е особено важно за  хора, които спят малко през седмицата.

Група учени от Пенсилванския университет, специалисти по съня и хронобиология провели експеримент. Участниците в него били здрави 30-годишни хора. Те били разделени на три групи.

На едната група, т.нар. контролна,  дали възможност да спи по 10 часа в денонощие.  Членовете от другата пък  дремвали от 4 до 8 ч. сутринта,  5 дни в седмицата и се наспивали през уикенда. При хората от втората група, които имитирали бурен нощен живот, било установено  значително намаляване  на концентрацията на вниманието и забавени реакции. Тези функции обаче се възстановявали напълно след един пълноценен нощен сън през уикенда.

И обратно - състоянието се влошавало още повече, ако през уикенда тези хора не можели да си отспят достатъчно.  Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия