Нови идеи в закона за средното образование

В новия  образователен закон ще залегне принципът ‘в клас - без учебници”. Така скоро учениците ще се разделят  с  тежките раници, пълни с учебници. Идеята е учебниците да бъдат само помагала, а децата да не зубрят о

2010-10-29 12:25:53
Нови идеи в закона за средното образование
В новия  образователен закон ще залегне принципът ‘в клас - без учебници”. Така скоро учениците ще се разделят  с  тежките раници, пълни с учебници.

Идеята е учебниците да бъдат само помагала, а децата да не зубрят от тях уроците си.
В новите образователни стандарти  ще залегне изискването оценките вече да не се оставят за правилно възпроизвеждане на текста или  с т. нар. тестове - като игра на тото, където децата се опитват да уцелят правилния отговор.

Задължително вече част от оценките на учениците ще се поставят за практически задачи, презентации, работа в екип и изпълнение на проекти.

Идеята е всеки клас да се раздели на по-малки групи, като на всяка от тях ще се възлга разработването на самостоятелна задача, съобразно учебното  съдържание. Децата трябва сами да се организират помежду си как ще изпълнят задачата . Учителите пък само ще надзирават работата,  без да се намесват в нея.  Така всеки ученик ще получава бележка, освен за изпълнението на  задачата, но и за умението си да работи в екип.

Подобно е британското образование, където всеки изпит  съдържа поне 30 процента практическа работа.

Друг акцент при оценяването ще бъде логическото мислене. Затова в бъдещата система на оценяване задължително ще залегнат задачи, свързани с логиката,  определяне на маршрути по карта и работа със схеми или текстови инструкции.

Много важна част от изпитването ще  заеме търсенето на информация в интернет. Може дори да се възлага на учениците подготовката на новите уроци, които те да изнесат сами, като се базират на данни от интернет.

Новите методи на оценяване ще залегнат  в новия закон , а след това ще бъдат доразработени  в специални стандарти за преподаване. Има идея и да се възлагат  и проверяват домашни работи онлайн, но това касае по-далечно бъдеще. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия