21 години от събитията пред 'Кристал'

Днес , 26 октомври, отбелязваме 21 години от демонстрацията   на независимото сдружение "Екогласност" в градинката пред "Кристал" в София  през 1989 година.  На 26 октомври 1989 г. активисти на движение

2010-10-26 14:13:43
21 години от събитията пред 'Кристал'
Днес , 26 октомври, отбелязваме 21 години от демонстрацията   на независимото сдружение "Екогласност" в градинката пред "Кристал" в София  през 1989 година.

 На 26 октомври 1989 г. активисти на движението се събират в градинката пред "Кристал", за да събират подписка на гражданите до Народното събрание за спирането на строителството на хидропроектите "Рила" и "Места".По това време в София паралелно се провежда Европейската среща по опазване на околната среда на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (СССЕ).

В центъра на София, посред бял ден, цивилни и униформени служители на Министерството на вътрешните работи с груба сила и нецензурен език задържаха за различно време около тридесет граждани – активисти и симпатизанти на независимото сдружение Екогласност, както и случайни минувачи, оказали се в градинката при заведението “Кристал”. Претекст за тази акция бе събирането на подписката, с която  българската общественост искаше публичност и дискусия по един скъпо струващ проект, заплашващ сериозно да увреди реката Места и планината Рила. Над седем хиляди души от различни професии и възрасти, от цялата страна, бяха сложили подписите си под петицията. Властите твърдят, че нямали нищо против Екогласност да върши своята работа. Те  обаче,  били против това,  подписите да се събират в тая централна градинка. Трябвало гражданите да отиват до Южния парк и там да се подписват. Там било разрешено провеждането на съпътстващи екофорума мероприятия.

Клубът за подкрепа на гласността и преустройството  настоява тогава  да се даде гласност на събитията  на  26 октомври 1989 година.
 
Странно, но  на проявата  се намират журналисти от Радио "Свободна Европа", в-к "Гардиън", ББС и Радио "Дойче веле", а за събитията съобщава дори официозът "Работническо дело".

Важно уточнение към събитията е фактът, че на същия ден - 26. 10. 1989 г.,  според други данни обаче, милицията събира по домовете и квартирите им и изселва за няколко дни от София Николай Колев-Босия, Любомир Собаджиев, Христофор Събев и още няколко души, за които се е знаело, че със сигурност ще се присъединят към протестите.

Срещу членовете на сдружението, които не са нарушили никакви закони или подзаконови актове, е  упражнено брутално насилие. Събирането на подписи в една градска градина не нарушава обществения ред, не пречи на движението на транспортните средства и хора. Според съществуващите български закони за подобна акция не е необходимо да се иска разрешение, тя може напълно законно да се провежда навсякъде, където организаторите й смятат за удобно и никой не е овластен да определя или предоставя място за тази цел.

Около 22  души, са били превозени с автобуси  Южния парк -  мястото, определено за провеждане на тази  проява на три пъти: първият - 6 души, вторият - 12 души и третият - 4 души. Никой не е бил арестуван, но при осъществяване на принудителните мерки, обаче,  от страна на органите на властта,  са били допуснати някои прояви, на моменти надхвърлящи техните правомощия -  юмручни и „саблени” удари, удари с палки, ритане, влачене по земята и пода на автобусите, скубане на косите, извиване на ръцете, блъскане в стъпалата на автобусите, стъпване с крак върху корема и други.

Това се случва само 15 дни преди  10 ноември 1989 година  и е едно  от многото неща, които  преливат чашата на търпението на българския народ.  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия