26 октомври - Димитровден

Днес православната  църква почита паметта на  великомъченик Димитър Солунски. Димитър  е роден в Солун, а баща му  бил управител на града. След смъртта на родителите си, Димитър получава  висок военен пост, като задачат

2010-10-26 13:53:19
26 октомври - Димитровден
Днес православната  църква почита паметта на  великомъченик Димитър Солунски.

Димитър  е роден в Солун, а баща му  бил управител на града. След смъртта на родителите си, Димитър получава  висок военен пост, като задачата му била да преследва християните.  Силна била обаче вярата на Димитър в Христос и той не само че не преследвал християните, но и тайно ги покровителствал.

Когато разбрал  това, император Максимилиан  повикал  Димитър  и поискал той да се откаже от вярата си. Димитър обаче отказал и бил  хвърлен в тъмница. Осъдените тогава били хвърляни върху копия,  забити в земята с острието нагоре. Така Димитър бил прободен с копие на 26 октомври 306 година.

Християните погребали тялото на  техния покровител с големи почести и  на гроба му  в Солун построили малък храм, където започнали да се случват чудеса. Когато храмът бил разширен, намерили  останките на Димитър. Оттам потекло благовонно миро и затова той е наречен Мироточиви.  Заради чудотворната сила на мощите на светеца  и заради покровителството му над града, Свети Димитър е обявен за  закрилник на  град Солун.

Днес мощите на светията  се съхраняват  в едноименната базилика в град Солун,  която е издигната на  мястото на стария малък храм.

Да пожелаем от сърце здраве и радост на всички именници!


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия