Тиквата е не само много вкусна, но и полезна - убедете се сами! :)

Тиквите са вкусен есенен плод, който е доста полезен за организма. Може да ги консумирате варени, печени или като плънка в баницата. Вижте няколко интересни факта, свързани с тиквата: - Защо тиквите имат оранжев цвят? В нея се съдържа бета-каротин

2010-10-25 23:22:08
Тиквата е не само много вкусна, но и полезна - убедете се сами! :)
Тиквите са вкусен есенен плод, който е доста полезен за организма. Може да ги консумирате варени, печени или като плънка в баницата. Вижте няколко интересни факта, свързани с тиквата:

- Защо тиквите имат оранжев цвят? В нея се съдържа бета-каротин, който е антиоксидант и се преобразува във витамин А, когато попадне в тялото. Подобрява имунната система и помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. Морковите също са оранжеви, поради съдържащите се в тях такива витамини.

- От тиквата не е полезна само месната част. В тиквеното семе също има доста полезни вещества. Те подобряват работата на отделителната система и значително намаляват проблемите с простатата. Екстрактът от тиквеното семе блокира производството на тестостерон, който е причината за увеличаването на простатата.

- Тиквата е нискокалоричен плод - колкото и да изядете от нея, тя по никакъв начин няма да навреди на талията ви. Тя е чудесен заместник на десертите, може да я консумирате топла и поръсена с канела. Ако я ползвате като плънка на баница, ще поемете повече калории, но пак е по-добър вариант от това да изядете един шоколад.

- В тиквата се съдържат калий и витамин С, а те нормализират кръвното налягане и предпазват човек от сърдечни заболявания. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия