Подковата и нейната магическа мощ

Дори и да не вярва, всеки знае, че намерена на пътя подкова носи щастие. Понеже в днешно време  подковите, особено  в големия град, не се намират лесно, любителите на талисмани  много често носят тяхно умалено копие. В миналото о

2010-10-25 14:02:46
Подковата и нейната магическа мощ
Дори и да не вярва, всеки знае, че намерена на пътя подкова носи щастие. Понеже в днешно време  подковите, особено  в големия град, не се намират лесно, любителите на талисмани  много често носят тяхно умалено копие.

В миналото обаче,  подковата, закачена над вратата на къщата била задължителен талисман , който пазел дома.

Говори се, че руският цар Николай II /Романов/ бил щастлив човек, защото често намирал подкови. Държал ги в специална стая, като до всяка слагал бележка,  при какви обстоятелства  е намерена.  Интересното е, че всъщност “намерените” подкови били подхвърляни от  свитата на царя, за да могат да го поддържат в добро настроение.

Подковаването се разпространило през 13-ти век. А на ковача на подкови му се вменявала ролята на бог или  посредник между небесните и подземните сили. Неслучайно професията на ковача била от най-уважаваните.

Подковата, както и магнитът, има два полюса - единият е ковачът, а другият - конят, верният съюзник на човека в битките   с враговете.  В съзнанието на повечето народи  бързият кон и сполуката, спасението и добрата вест, винаги са вървели заедно.

Вярата  в магическата сила на подковата се затвърдила и заради приликата  с месечината - тайнствената  господарка на нощното небе, изпъстрено със звездните знаци на съдбата.

Днес, разбира се, е трудно  да се припишат  свръхестествени  свойства на подковата. За нас  тя е традиционен символ на щастието.  И все пак, не са малко хората, които вярват, че подковата   над входната врата носи сполука за всички обитатели на дома.   Важното е тя да бъде поставена  с краищата  нагоре, а е надолу. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия