Странни природни феномени

В света има много феномени,  които биха могли да бъдат обяснени, но с които  все още ни е трудно да свикнем Ето някои от тях: - Мълниите на Кататумбо  са природно явление, което постоянно произвежда светлина без никакъв звук. Т

2010-10-22 22:57:17
Странни природни феномени
В света има много феномени,  които биха могли да бъдат обяснени, но с които  все още ни е трудно да свикнем

Ето някои от тях:

- Мълниите на Кататумбо  са природно явление, което постоянно произвежда светлина без никакъв звук. Те възникват  на височина около 5 километра. Явлението се състои в рамките на 140-160 нощи в годината, в течение на десет часа ежедневно, почти 280 пъти на час.

Феноменът  се наблюдава на устието на река Кататумбо, на място, където тя се влива  в езерото Маракайбо - голямо солено езеро  във Венецуела.   Смята се, че мълниите на Кататумбо са едни от най-сериозните  генератори на озон на Земята. Всяка година около 1 176 000 мълнии се виждат на разстояние от 400 км.  

Мълниите са уникално явление и най-големият източник за възстановяване на озоновия слой на планетата, затова  местните са на мнение, че тази област в тяхната страна трябва да бъде  под защитата на ЮНЕСКО.

- Рибният дъжд е още един рядък метеорологически феномен. За Хондурас обаче, това е нормално явление. Всяка година между месеците май и юли в небето се появява тъмен облак , проблясват мълнии, чува се гръм, духа силен вятър и 2-3 часа вали силен дъжд. А когато спре, на земята остават стотици живи риби.  Хората си ги събират и ги ядат.

- Мароко е единствената страна в света, където поради недостиг на трева,  козите се катерят по дърветета. Цели стада пасат плодовете на дървото аргания, от които се приготвя  ароматно масло.  Смята се, че то съдържа подмладяващи вечества.  Любопитно е, че тази удивителна картина може да се види само във Високия   и Средния Атлас, както в долината на Сус и на Атлантическото крайбрежие.

- Червени дъждове обикновено валят от 25 юни до 23 септември над територията на Керала, Индия. Първоначално се е смятало, че този цвят на дъжда се дължи на  взрив на метеорит.  Учените обаче стигнали до извода, че дъждовната вода е оцветена от червени морски водорасли, които се срещат  в извора Годфри Луи в Керала.

- Два пъти годишно в Бразилия, между февруари и март, в устието на Амазонка,  се наблюдава прилив на по-тежка солена вода  от  Атлантическия окан. Тя се среща с течението на реката и го измества. В резултат се образуват могъщи насрещни вълни, достигащи до 6 м височина.

- Огнената дъга в Айдахо е един от най-редките атмосферни феномени. В науката се нарича ‘заоблено-хоризонтална дъга’. Образува се поради преминаването на светлината през леките  високо  разположени перести облаци и възниква, само когато слънцето се намира много високо в небето на височина не по-малко от 6000 мера.  Светлината влиза през вертикалната плоскост на ледените кристали, от които се състоят перестите облаци и излиза през долната им страна.  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия