Кои са най-честите грешки, които правим, когато сме болни?

Човек се разболява от настинка или грип поне 1-2 пъти в годината (малко са хората, които боледуват по-рядко). И въпреки това правим доста грешки, когато сме болни или отпаднали. Вижте кои са най-редовните ни по време на настинка или грип: 1. Не бъ

2010-10-22 02:04:57
Кои са най-честите грешки, които правим, когато сме болни?
Човек се разболява от настинка или грип поне 1-2 пъти в годината (малко са хората, които боледуват по-рядко). И въпреки това правим доста грешки, когато сме болни или отпаднали. Вижте кои са най-редовните ни по време на настинка или грип:

1. Не бързайте да приемате антибиотици - повечето вируси не се повлияват от тях, от антибиотици има смисъл ако се стигне до някакви усложнения, в следствие на заболяването. Те са прекалено агресивни и често убиват и микробите, които защитават организма ни.

2. Не се лекувайте на собствена глава - вие не сте лекари и не може да си поставите правилната диагноза. Няма как да прецените какви могат да бъдат усложненията от един грип, било то бронхит, синузит или пиелонефрит. Самолечението е много опасно!

3. Отделете се от останалите - ако живеете в апартамент и имате възможността да спите сам/а в стая, направете го! Болният трябва да има възможно най-малък контакт с останалите членове на семейството - да има самостоятелни прибори за хранене, кърпи за лице и ръце. Хората около него е хубаво да приемат противовирусни апарати, за да се предпазят от грипа.

4. Не излизайте навън, дори да е наложително - повечето хора, когато тръгнат да се разболяват, не обръщат внимание на признаците и продължават да вършат работата си. Приемат различни лекарства, витамини и "хукват" по задачи. Не излизайте навън, защото първите часове на заболяването са непредсказуеми. Може да излезете от дома си с 37 градуса, но час по-късно тя вече да е 39.5, което е опасно. Както знаете вирусите се разпространяват по въздушно-капков път и не е приятно да общувате с хора, знаейки, че може да ги заразите.

5. Не си взимайте горещ душ - когато имате повишена температура, трябва да избягвате всякакви неща, които ще затоплят тялото ви още повече (седенето на слънце, вземането на горещ душ и т.н.).

6. Не си сваляйте температурата - повишената температура е защитна реакция на организма, която прави всичко възможно, за да елиминира вирусите. Повечето лекари съветват пациентите си да не свалят температурата, ако тя я под 38 градуса. Когато тя е повече от 38 градуса, трябва да се понижи, защото организмът се обезводнява. Тогава е хубаво да приемате много течности, ако искате да се възстановите максимално бързо.

7. Не бързайте да се връщате на училище/университет/работа - след като сте прекарали някакъв грип или настинка, трябва първо да се възстановите на 100%, а след това да се върнете към ежедневните си задължения. След дълго боледуване, човек получава астеничен синдром и е възможно да повтори болестта си, защото вирусите извеждат от строя клетките-микрофаги.


Съществуват ваксини против грип, но има ли полза от тях? Повечето хора смятат, че като се ваксинират и няма да боледуват, но това няма как да стане. Ако те се разболеят от по-тежък грип, просто го карат значително по-леко. Всяка пролет Световната здравна организация определя грипните щамове и се изработват ваксини срещу тях. Затова не е хубаво да се ваксинирате с тези от миналата година. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия