Лекари замразиха бебе, за да спасят живота му

Лекари от Лондон направиха уникална операция в болница Ormond Street Hospital. Те замразиха едномесечно бебе, за да оперират сърцето му. На докторите им са били необходими 23 минути, за да отстранят вроден дефект на сърцето на малката Зама Зохир. Тя

2010-10-21 00:26:44
Лекари замразиха бебе, за да спасят живота му
Лекари от Лондон направиха уникална операция в болница Ormond Street Hospital. Те замразиха едномесечно бебе, за да оперират сърцето му. На докторите им са били необходими 23 минути, за да отстранят вроден дефект на сърцето на малката Зама Зохир. Тя се е родила с неправилно съединени съдове и операцията била спешна, и лекарите действали веднага. Малката Захир била едва на месец и сърцето й било с размер на топка за голф.

За да мине всичко успешно лекарите решили да замразят бебето за 20 минути. Така те спрели всички жизнени процеси и имали нужното време, за да се справят с проблема.

Около главата на невръстното дете били сложени пакети с лед и понижили температурата на тялото на 18 градуса. Това станало благодарение на апарата "сърце-бял дроб", който изтеглил кръвта от тялото на Зама. След като замразили бебето, лекарите му поставили инжекция, благодарение на която спрели сърдечната дейност. По този начин предизвикали изкуствена клинична смърт.

Екипът от лондонски лекари имал 50 минути, за да се справи с отстраняването на вродения дефект, преди да са настъпили необратими увреждания на вътрешните органи и мозъка. Те обаче се справили за значително по-малко време - операцията траела 23 минути, след това включили отново апарата "сърце-бял дроб", върнали обратно кръвта в тялото и повишили телесната температура на 37 градуса, колкото е нормалната.

Малката Зама вече се е възстановила напълно и сърцето й работи нормално. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия