Трапезица е на път да засенчи Царевец

Хълмът Трапезица  досега е най-малко проучен от хълмовете на Велико Търново  и с доскоро беше обрасъл в бурени.  Сега обаче той е на път  да  засенчи най-известния от хълмовете - Царевец. След доста работа от страна &n

2010-10-20 22:17:35
Трапезица е на път да засенчи  Царевец
Хълмът Трапезица  досега е най-малко проучен от хълмовете на Велико Търново  и с доскоро беше обрасъл в бурени.  Сега обаче той е на път  да  засенчи най-известния от хълмовете - Царевец.

След доста работа от страна  на алипнисти и археолози, които успяха да го изчистят, се
установи , че там се намира дворецът на Асеневци.  Огромният открит комплекс може на  бъде наречен дворец на основателите на Второто българско царство - Асен, Петър и Калоян.

Дворецът се намира на самия връх на хълма ,  а от него се вижда отсрещния хълм Царевец , както и много по-далечни места.

При разкопките е  открита огромна зала с размери 33 на 10 метра, с дебели зидове, които в по-голямата си част са 6 м, а някъде достигат и   до 18 м. Стените са слепени с хоросан, а отвътре са покрити с фрески.

Дворецът датира от 12-ти  век и около него е оформен  масивен комплекс и военно укрепление. Открита е и голяма църква, която е разположена до самия комплекс. Още през 2007 година са открити  103 погребения, а с последните те стават 140. Около двореца на Асеневци са открити графити от времето на Второто българско царство. Наскоро  в една от залите бяха открити рисунки наподобяващи елени на фона на гора.

Преди дни бе открита още една находка -  в един от гробовете , освен обеци, огърлици и други украшения, е намерен и сребърен реликвен  кръст.

Очаква се да се отпуснат средства,  за да се консервира вече откритото. Парите е обещал министър Дянков.  Очаква се, че при евентуална рестврация и възстановяване , дворецът може да засенчи Царевец. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия