ВУЗ-овете на протест заради орязаните бюджети

Има реална опасност, студентите, които тази година са приети в университетите, да се окаже, че са приети в платено обучение, без да са го искали и да се   наложи да си доплащат обучението не 30 процента, както е по закон, а 100 процента

2010-10-20 16:12:35
ВУЗ-овете на протест заради орязаните бюджети
Има реална опасност, студентите, които тази година са приети в университетите, да се окаже, че са приети в платено обучение, без да са го искали и да се   наложи да си доплащат обучението не 30 процента, както е по закон, а 100 процента, ако  не се намерят спешно 24 милиона, които да осигурят тяхното обучение.

Става дума за 15 000 младежи или 70 процента от новоприетите студенти. Причината е , че държавата е  отпуснала повече бройки  за прием , които  обаче не са обезпечени финансово. Министър Игнатов вчера  обеща да се бори с недостигащата  сума, но  определено е скептичен, че Министерство на финансите ще я отпусне.

Ако това не стане, се очакват протестни действия от всички университети. Софийският университет дори вече е обявил датата 1 ноември /Деня на народните будители/ за ден
на протест  за цялостната финансова политика в образованието.

Чрез социалната мрежа Фейсбук , студентите пък се били договорили  за свой самостоятелен протест и  щели да излязат пред просветното министерство още днес.


Недофинансирането се отразява най-много на висшите училища по изкуствата, дори ректорът на НАТФИЗ е предупредил, че ще се наложи след месец да разпусне студентите във ваканция, а преподавателите - в неплатен отпуск.

Ясно е за всички, че тези 24 милиона, които евентуално биха се отпуснали, няма да решат финансовите проблеми  образованието.  Необходими са още 18 милиона за дофинансиране  на орязания бюджет на медицинското образование, както и 17 милиона за наука. Няма пари и за стипендии. Засега са намерени  4,5 милиона, които с  ще бъдат осигурени студентските помощи до Нова година, но какво ще стане след това, никой не може да предвиди.

Министър Игнатов предупреди, че образованието  го чакат 7-8 тежки месеца.  След приемането на Закона за висшето образование, който се бави вече година, ще бъдат откроени 12-13 университета, които ще плучават преференциално финансиране. Готова е и рейтинговата система на професионалните направления, която  показва чии възпитаници се реализира най-добре.

С новия закон ще се даде възможност на университетите да правят бизнес - те ще могат да  действат като предприемачи, които печелят от собствените си продукти. Законът ще даде възможност на университети  да се обединяват, за да оцелеят в кризата и при нарастващата липса на студенти, защото тенденцията е още през 2022 година да има борба за всяка бройка.

Най-страшно е обаче ‘изтичането на мозъци’ в чужбина.  Защото е установено, че 38 процента от учениците още по средата на средното си образование  отидат да ‘доучат’ зад граница. А 50 процента от завършващите езикови гимназии са приети за студенти в чужбина.     
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия