Ноктите и какво показват те?

Според лекарите,   за  състоянието на организма на човека може да се съди по вида на ноктите му. Ако те са гладки и с розов оттенък, притежателят им се радва на цветущо здраве.  Това обаче е характерно за младите хора. С н

2010-10-16 16:18:47
Ноктите и какво показват те?
Според лекарите,   за  състоянието на организма на човека може да се съди по вида на ноктите му. Ако те са гладки и с розов оттенък, притежателят им се радва на цветущо здраве.  Това обаче е характерно за младите хора.

С напредването на възрастта , ноктите започват да се чупят, което  говори, че са им необходими градивни съставки - протеини и аминокиселини. Те могат да се набавят с месото, рибата, ядките и бобовите култури.

Много важен е и витамин Е. Той предпазва  и ноктите, и кожата от бързо стареене.  Него пък може да си го набавите  от слънчогледовото семе, маслото, зелените зеленчуци и пълнозърнестия хляб.

Ако забележите  бели петънца по ноктите си, вероятно ви липсват микроелементите желязо и цинк, както и витамин С. Трябва да похапвате повече зелени зеленчуци и кисели плодове.

Ако пък не ви достига селен, ноктите ви  ще започнат да се цепят.  Този микроелемент може да се достави от месото, яйцата, рибата и млякото.

Така че, ноктите са като барометър за здравето и при по-внимателно наблюдение могат навреме да насочат към конкретен проблем. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия