Тайно оръжие ли са сълзите?

Американският специалист в областта на лакримацията , науката за сълзите, Уилям Фрей през 90 -те години на миналия век е установил, че силните хора, които съдържат  сълзите си, живеят с една трета по-кратко от чувствителните натури. Ние

2010-10-15 21:42:41
Тайно оръжие ли са сълзите?
Американският специалист в областта на лакримацията , науката за сълзите, Уилям Фрей през 90 -те години на миналия век е установил, че силните хора, които съдържат  сълзите си, живеят с една трета по-кратко от чувствителните натури.

Ние плачем от мъка, от радост, от болка или огорчение, плачем от недостиг на чувства или от техния излишък . Сълзите може би са признак на слабост, но затова пък са своеобразно лекарство срещу стреса.

Всеки човек  изпитва огромно облекчение, ако има възможност да изплаче мъката си на нечие рамо. Ето защо славяните смятат, че сълзите имат лечебна сила.

Натрупването на сълзи се провокира от психически и физически проблеми със здравето.  
Чрез сълзите  от  организма се изхвърлят шлаките, които са натрупани и пречат  на нормалната му работа.  Фрей изчислил, че всъщност 70 процента от мъжете и 35  от жените в света, потискат желанието си да поплачат и така рискуват да съкратят живота си.

Ежедневното  отказване да си поплачем не само намалява шанса за по-дълъг живот, но може изобщо да отвикнем да изразяваме чувствата си по този начин  даже и да искаме . Тогава е трудно да се възстанови естественият процес на сълзоотделяне в отговор на някакво емоционално състояние.

Според Фрей,  сълзите  са много ефикасно средство  срещу стреса, защото състоянието на психическо напрежение се предизвиква от хормона кортизол, а чрез жлези, които се намират в ъгъла на очите  се изхвърля този хормон от организма.

Всъщност сълзите са начин за самолечение на организма ни, път към здравето, освобождение от психологическото задръстване.

Разбира се, жените са много по-близо до сълзите в сравнение с мъжете.. Трябва да се знае обаче, че повечето мъже  направо се плашат  от женските сълзи.  Те обаче не трябва да се използват като  средство на манипулация. Защото като всички манипулации, сълзите могат да решат проблема временно.  В личния живот подобно поведение пречи на взаимното разбиране и при такива случаи отсъства контакт между двамата партньори.  

Отношенията трябва да се основават на доверие, а честите сълзи са проява  на липса  на откровеност.  Ето защо, независимо от профилактичната полза на сълзите, човек все пак трябва да се научи на контролира емоциите и чувствата си с помощта на конструктивен диалог. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия