Любопитно за човешкото тяло

Удивителен биологически и химически механизъм, който се подчинява само на главния мозък - това е човешкото тяло.  Тялото на възрастен човек  се състои от 206 кости, а към тях са прикрепени около 640 мускула. Езикът е единственият мус

2010-10-14 21:45:17
Любопитно за човешкото тяло
Удивителен биологически и химически механизъм, който се подчинява само на главния мозък - това е човешкото тяло.  Тялото на възрастен човек  се състои от 206 кости, а към тях са прикрепени около 640 мускула.

Езикът е единственият мускул, който не се крепи от двете страни. Той се състои от група мускули, а  голяма част от повърхността му е покрита с вкусови рецептори. Езикът дори е  наричан най-силният  мускул в човешкото тяло.

Лицето пък се състои от 10 различни групи мускули.  За да се усмихнем се изисква взаимодействието на 17 мускула и 43 - за да се намръщим.  Но и досега се води спор за точния брой на лицевите мускули.

Изчислено е, че скоростта на кихавицата е повече от 160 км/час.

85 процента от главния мозък се състои от течност или по-точно  от вода. В мозъка има
100 милиарда неврона, всеки от които се съединява с 10 000 други.  Няма такъв компютър като главния мозък на човека.

Мозъкът използва 1/4 от кислорода, намиращ се в човешкото тяло.

Отпечатъците  на пръстите са нещо много любопитно - дори неродените деца имат отпечатъци. Те се появяват на третия месец от развитието на ембриона.

Съществуват 29 групи кръв. Най-рядката от тях е АН, която се отнася към бомбайската подгрупа и се ограничава в група семейства, открита в Япония.

Най-силният мускул в човешкото тяло е дъвкателният. То е разположен в задната част на челюстта. Благодарение на него  ние можем да предъвкваме храната си.

Най-твърдата част в човешкото тяло е емайлът, който покрива зъбите.

Както казахме по-горе, наистина човешкото тяло е нещо удивително. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Sexy-wiki
преди 11 години

вярно си е, ние хората сме удивителни същества :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия