Нов вид хищник е открит на Мадагаскар

Нов вид хищен бозайник е открит на остров Мадагаскар. Той от семейство Мангусти и е наречен Durrell"s vontsira (Salanoia durrelli) в чест на откривателя Джералд Дюрел. Учени са открили това създание на природата в мокрите части на езерото Алаотра

2010-10-11 22:56:14
Нов вид хищник е открит на Мадагаскар
Нов вид хищен бозайник е открит на остров Мадагаскар. Той от семейство Мангусти и е наречен Durrell"s vontsira (Salanoia durrelli) в чест на откривателя Джералд Дюрел.

Учени са открили това създание на природата в мокрите части на езерото Алаотра, най-голямото на Мадагаскар. Големината му е колкото на домашна котка, козината е типичната за мангустите и обича да се люлее на клони.

В местността, която обитава Durrell"s vontsira, няма особено висока растителност и затова много обича дърветата. Търсенето на животното е започнало през 2004 година, когато за първи път е забелзян вида. През 2005г. е заловен първия индивид и той има голямо сходство с обикновените мангусти, но поведението, малки детайли във външния му вид  и цветът на козината му го различават от другите видове.

"В продължение на няколко години издивахме това малко животинче, което се крие доста умело. Успяхме да намерим няколко от тях и ги наблюдавахме в продължение на 3 години, за да разберем разликата в поведението им и всички други останали неща, които ги различат от мангустите и лемурите. Те имат доста добър слух и използват нещо като ехолокация през нощта. Този уникален вид мангуста ще бъде вписан в книгата на застрашените видове, защото по наши данни популацията е малобройна." - това казал професор Фа Адет. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия