СУ затваря врати в края на декември?

Поради липса на пари,  Софийският университет ще затвори врати в средата на месец декември. Това съобщи ректорът проф. Иван Илчев. Пропуснатите лекции щели да се доучват през юли и август. Тази мярка е разписана в антикризисния списък на

2010-10-11 15:48:57
СУ затваря врати в края на декември?
Поради липса на пари,  Софийският университет ще затвори врати в средата на месец декември. Това съобщи ректорът проф. Иван Илчев.

Пропуснатите лекции щели да се доучват през юли и август. Тази мярка е разписана в антикризисния списък на университета още през юли т.г.

Ректорът е фиксирал дата само за старта на първия семестър, но не и за края му. Идеята е ’дървената ваканция’ да започне още около 15-20 декември, но краят й не се знае кога ще бъде.  С вакацията обаче, няма да се обяви края на семестъра, който ще продължи през февруари или март, а пък сесията щяла да бъде изместена през април.

ВУЗ-ът не може да намали времетраенето на семестъра, защото  в закона изрично пише колко да бъде неговата продължителност.  Ако зимната ваканция се окаже по-дълга, лятната ще бъде много кратка.

Заради намалаване на субсидиите на университета ще бъдат предприети и други антикрзисни мерки като намаляване на заплатите с 30 процента , предоговаряне на всички странични плащания, спиране на назначаването на хонорувани лектори, както   и командировките на преподавателите.

Очаква се финансовият министър  да се произнесе по тези мерки. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия