Да си спомним за Джон Ленън /Видео/

Ако беше жив, днес Джон Ленън  щеше да навърши 70 години.  Джон Ленън - изключителен музикант, един от Ливърпулската четворка, легендарната  група Тhe Beatles. Джон се ражда на 9 октомври 1940 година буквално по обстрел - тогава

2010-10-09 16:24:13
Да си  спомним за  Джон Ленън  /Видео/
Ако беше жив, днес Джон Ленън  щеше да навърши 70 години.  Джон Ленън - изключителен музикант, един от Ливърпулската четворка, легендарната  група Тhe Beatles.

Джон се ражда на 9 октомври 1940 година буквално по обстрел - тогава немската авиация бомбардира Ливърпул и болницата, където той се появява на бял свят.  След две години родителите му се разделят и момчето е дадено за отглеждане и възпитание при леля си.
С майка  си Джон се сближава едва през 1953 година.

В училище Джон се учи зле, ненавижда правилата и дисциплината, въпреки че има  явни способности.  Животът му се променя обаче, когато се увлича по рок-енд-рола , което довежда до създаването на легендарните The Beatles.

Отначало момчето  започва да свири на хармоника, банджо и китара. През 1956 година сформира с петима свои съученици бандата “Quarrymen” /по името на училището си/. През 1957 Джон среща Пол Маккартни, когото взима в групата. Той пък скоро довежда и Джордж Харисън.

Джон се проваля на зрелостните изпити, но с протекции успява да влезе в  Ливърпулския колеж по изкуства. Там се запознава със Стюарт Сътклиф, когото също привлича в групата. Сред учениците в колежа е и Синтия Пауъл, бъдещата съпруга на музиканта.

През 1959 година, групата вече набира популярност в Ливърпул и се преименува на The Beatles. През април следващата година бандата сключва  задграничен  договор  за 48 нощи в хамбургския квартал на развлеченията “Репербан”.   

Междувременно Стюарт Сътклиф  умира от мозъчен кръвоизлив и   в групата като барабанист влиза  Ринго Стар. Така се оформя окончателният състав на бандата.

Когато през 1962 година  Брайън Ъпстейн им става продуцент,  на момчетата  се налага нов сценичен  облик и поведение - кожените якета са сменени с костюми без ревери, косите са въздългички за времето, не пушат и не псуват по време на изпълненията си.

Джон е най-големият противник на новия имидж, но мъдро решава, че ако трябва, ще се облече и в балон, стига да му плащат.  А парите идват и то какви пари! Едновременно с това Джон изживява и лично щастие - той се жени за Синтия, а през април 1963 година се ражда и синът им Джулиън.   

През февруари 1963 година четиримата музиканти записват своя първи албум “Please, Please Me” само за 10 часа.  Осем от 14-те парчета са на тандема Ленън-Маккартни, но Джон - безспорният лидер на групата,    пее повечето от водещите вокали и  първи излиза на сцената.

През това време Джон намира време да се изяви и като писател - през 1964 и 1965 година излизат две книги с негова поезия и проза.

Търканията в групата обаче растат. Джон  пък се увлича от наркотиците. Безбройните фенове на  легендарната група  все още са на мнение, че  вината за окончателния разпад на The Beatles е на Йоко Оно, заради която Джон се развежда и за която се жени по-късно.  През 1970 година  Джон Ленън  окончателно напуска групата и тя се разпада.

Името на Джон Ленън става символ на движението за мир. Първите политически публични акции на Джон Ленън заедно с Йоко датират от 1969 година. Политическата активност на певеца продължава от 1968 до 1972 година. Джон се бунтува против войната във Виетнам, двамата с Йоко  вземат участие в митинга в подкрепа  на Ирландската  републиканска армия...Заради тези негови прояви, американските власти не само му отказват жителство в САЩ, но и се опитват да го  експулсират оттам...

На 9 октомври  1975 година се ражда вторият син на Джон  - Шон и заради него музикантът решава да напусне шоубизнеса. Пет години той е примерен баща .

Последният албум на Джон Ленън “Double Fantasy”  излиза през 1980 година и  е посрещнат с одобрение и възторг от феновете.  Три седмици след излизането  му - на 8  декември  1980 година - музикантът дава автограф на обложката му на непознат мъж ... Това е Чапман, който по-късно застрелва Джон в гръб....

Тази,  2010 година,  се навършват четири кръгли годишнини свързани с   Джон Ленън  -  70 години от рождението му, 50 години от създаването  на The Beatles, 40 години от разпадането на групата и 30 години от смъртта  му....

Ако днес Джон беше жив, сигурно пак щеше да бъде в авангарда на борбите за социална справедливост, срещу войната в Ирак.. Щеше да е написал нови книги, щеше да е доразвил дарбата си на художник и, разбира се, щеше да е сътворил  още много гениални песни с простички, но запомнящи се послания...

“Представи си, че няма рай, лесно е, ако опиташ. Няма ад под нас, над нас е само небе. Представи си, че всички хора живеят с днешния ден. Представи си , че няма  държави, не е трудно да стане. Няма за какво да убиваш или да умреш, няма също така религия. Представи си, че всички хора  живеят в мир... Imagine....”


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия