Тези, които си приличат, се привличат?

Всички знаем израза :”Противоположностите се привличат”. Французите пък имат една друга поговорка :”Тези,  които си приличат, е привличат”.  Всъщност,  човек винаги се стреми към някого, който поне малко да м

2010-10-07 17:33:14
Тези, които си приличат, се привличат?
Всички знаем израза :”Противоположностите се привличат”. Французите пък имат една друга поговорка :”Тези,  които си приличат, е привличат”.  Всъщност,  човек винаги се стреми към някого, който поне малко да му напомня за него.

Дано не прекалим с поговорките, но хората казват :”С какъвто  живееш, такъв ще станеш”. И са прави, защото колкото повече време  живее заедно една двойка,  толкова двамата партньори започват да приличат един на друг.

Американският психолог Робърт Зайънк дори си поставил за задача да провери, дали това  наистина е така.  За целта той  анализирал десетки снимки на семейни двойки от времето, когато са били млади и ги сравнил със снимки на същите хора, но след 25 години.  

Резултатите били шокиращи - в семейните двойки се  забелязвало визуално сходство. Интересното е , обаче, че колкото по щастливо е живяла двойката, толкова приликата била по-голяма.

Психологът  предполага, че двойките приличат повече на роднини, отколкото на съпрузи, защото в течение на толкова години съвместен живот,   те започват несъзнателно да имитират мимиката на другия.

Т.е. ако партньорът ви има чувство за хумор и постоянно се смее, при него в по-късна възраст ще се появят  бръчки около очите и устата. Много вероятно е и вие да изглеждате така след време.

Има  обаче и  друго предположение - мъжете и жените се   привличат от хора, които им напомнят за самите тях. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия