Робърт Едуардс печели Нобелова награда за медицина или физиология

Тази година Нобелова награда за медицина или физиология спечели Робърт Едуардс, бащата на метода ин витро.  Наградата, разбира се, има и парично изражение в размер на 10 милиона шведски крони или 1,4 милиона долара. Постиженията на Робърт

2010-10-05 21:51:24
Робърт Едуардс печели Нобелова награда за медицина или физиология
Тази година Нобелова награда за медицина или физиология спечели Робърт Едуардс, бащата на метода ин витро.  Наградата, разбира се, има и парично изражение в размер на 10 милиона шведски крони или 1,4 милиона долара.

Постиженията на Робърт Едуардс правят възможно лечението на безплодието. Това засяга  голяма част от човечеството, а по тази технолгоия вече са родени 4  милионa бебета.

Голяма част от живота на Едуардс е минал в работа по този проект. По тази процедура той започва да работи още през далечната 1950 година. А усилията на  британеца са увенчани с успех на 25 юли 1978 година, когато се ражда първото ‘бебе в епруветка”. Изследванията  показват, че родените по този начин деца са здрави като другите.

Робърт Едуардс проправя пътя към приложението на новия метод ин витро  срещу огромно несъгласие от страна на църквата и на медиите, както и в атмосфера на силен скептицизъм сред научната общност.

Днес Едуардс е почетен професор на университета в Кеймбридж.

И у нас този метод вече е много разпространен и благодарение на него 7000 безплодни двойки са се подложили на ин витро. Ежедневно около 50 български двойки се подлагат на процедурата. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия