Спасителна акция в пещера Пепелянката

Над най-дългата пещера в България,  Духлата, се намира  пещера Пепелянката. Дължината й е 350 метра, но не е картирана. Именно в тази пещера  в събота падна 23-годишен младеж от процеп в 7-метрова пропаст. Спасителни екипи са се

2010-10-05 18:47:28
Спасителна акция в пещера Пепелянката
Над най-дългата пещера в България,  Духлата, се намира  пещера Пепелянката. Дължината й е 350 метра, но не е картирана.

Именно в тази пещера  в събота падна 23-годишен младеж от процеп в 7-метрова пропаст. Спасителни екипи са се борили 5 часа,  за да спасят момчето от Перник.  

Стефан Стефанов тръгнал с приятели  и приятелки на пещерен туризъм. Младежите   били опитни  и имали добро оборудване.  При изкачването обаче, Стефан се подхлъзнал и полетял  към процеп в скалата.  Ужасените младежи веднага позвънили  в   Планинската спасителна служба, която пристигнала светкавично.  Веднага на мястото дошли 6-тима спасители, а по късно към тях се присъединила и група спелеолози. Имало е и лекар-травматолог.

Момичетата непрекъснато говорили  със Стефан ,  за да не изпадне в безсъзнание. В подземието слезли четирима, а след като медикът прегледал Стефан, решил, че има симптоми на травма на прешлените.  За изтеглянето на Стефан се наложило да разширят  входа на пещерата. Носели са агрегат с къртачи.

Тесните процепи затруднявали операцията по спасяването на момчето, а съмненията за травма на гръбнака накарали спасители те да бъдат много внимателни.

Няколко души са носили носилката  с момчето до  подножието на скалата, където чакала линейка.  За щастие, рентгеновата снимка показала, че няма травма на гръбнака и на белия дроб.

След като оцеля при падането в пещерата, Стефан е решил да става спасител. Той  иска да изкара курсове  и да спасява закъсали хора.                                                                                                                                                                                                                                                                                              
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия