Индия и култът към змиите

Бхарат или както ние я знаем, Индия, е страната на една от десетте  най-бързо развиващите се  световни икономики в света, а едновременно с това - страна на древни цивилизации  и самобитна култура. Култът към змията в Индия дати

2010-10-04 17:34:58
Индия и култът към змиите
Бхарат или както ние я знаем, Индия, е страната на една от десетте  най-бързо развиващите се  световни икономики в света, а едновременно с това - страна на древни цивилизации  и самобитна култура.

Култът към змията в Индия датира отпреди 5000  години.  Легендите разказват, че влечугите са властвали  над долината на  Кашмир, когато тя е била все още безкрайно блато.

С развитието на будизма,  митовете започнали да приписват на змията спасяването на Буда. Според легендите на индусите, за опора на вселената служат многобройните глави на змея Шеша.  Друг могъщ змей е седемглавият Васуки.  Шеша и Васуки са признати за царе на нагите - това са полубожествените същества със змийски тела и една или няколко  човешки глави.

Легендите разказват, че нагите владеят тайни знания и магия, способни да съживят мъртвите.  Именно от нагите произходжали, според преданията, много династии на махараджи.

В Индия за змиите  има безброй легенди . Смята се, че змията олицетворява   вечното движение, тя е пазитела на дома.  Затова индусите слагат знака на змията от двете страни на  входната  си врата.  

Убийството на змия е много тежък грях в Индия. Ако една жена не може да има дете, причината е,  че тя някога / в сегашен или  предишен живот/ е   обидила змия.  За да получи опрощение, жената трябва да се моли на каменото изображение на влечугото. За благоприятна поличба се смятало пък намирането на стара кожа от змия.

През юли-август в Индия се празнува  празника на змиите. Тогава никой не работи, а празненствата започват от изгрев слънце.  Хората залепват изображение на змии  пред входа на къщите си. После отиват в храма,където се извършва ритуално измиване. След това по улиците и в дворовете се пускат предварително уловените змии, като ги приветстват и ги посипват с цветни листенца и  пари.  Влечугите се     угощават с мляко, топено масло и мед и пържен ориз.

В Индия змии могат да се срещнат навсякъде - както  в джунглите и край реките, така  и насред магистралите или в стаята на многозвезден хотел.  Когато открие змия в дома си, индусът никога не вдига  ръка срещу нея, а  се опитва да я уговори  мирно да напусне дома му  или се обръща за помощ към заклинател на  змии.  Преди години  те се срещали  почти на всяка улица, а занаятът им се е смятал за потомствен.

Нововъведеният закон за защита на дивата природа забранява да се държат затворении змии, а заклинателите са принудени да си търсят друга работа.

Всъщност,  митовете и легендите са едно, но  в същото време ухапванията от отровни змии и смъртността по тази причина в Индия е най-висока в света.  Статистиката показва, че всяка година  от ухапване от змия страдат повече от 250 000 души, като 50 процента от тях умират.  Най-често ухапванията стават в сезона на мусоните.

Естествено, че най-опасната от змиите е кобрата. Отровата й започва да действа  веднага след ухапването и предизвиква сънливост, замъгляване на съзнанието, парализа на сърдечните и дихателните  мускули - след 20-25 минути настъпва смърт.     

Често ухапванията от усойницата също имат летален изход. Тя е много агресивна и при опасност не бяга, а напада.  Дори кобрата се страхува от нея.  Ухапването от усойница е много болезнено и предизвиква вътрешни кръвоизливи.

Има  ваксини   против  ухапвания на различни видове змии, но от 230-те вида в Индия, отровните са 55.  Ясно е, че човек не може да носи толкова ваксини в себе си и за съжаление, невинаги е възможно  своевременното им приложение.   

Затова остава хората да се надяват на милостта на боговете, разбира се, на собствената си предпазливост, но и да спазват  морала и религиозния дълг, защото легендата гласи, че онези, които нарушават традициите, са най-често хапани... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия