Учени са много близо до страхотно откритие

Учени са на път да открият ефективно лекарство за малария. Изследване продължило 10 години показало добри данни преди няколко месеца и сега се разработва лекарството, което при едно инжектиране или пиене ще излекува пациента за не повече от 8-12 ч

2010-10-02 18:16:59
Учени са много близо до страхотно откритие
Учени са на път да открият ефективно лекарство за малария.

Изследване продължило 10 години показало добри данни преди няколко месеца и сега се разработва лекарството, което при едно инжектиране или пиене ще излекува пациента за не повече от 8-12 часа.

Маларията е сериозен проблем в страните от "третия свят" и всяка година умират стотици хиляди от тази болест. Пикът на смъртни случаи е стигнал 900 000 преди 2 години.

Сегашните лекарства и помагащи средства са доста скъпи. Новият продукт, който за жалост трябва да мине поне 3-5 години тестване и разработване, ще лекува напълно и дори ще предотвратява заразяването с болестта.

За сега нищо не е на 100% сигурно, но в близките месеци учените от цял свят ще започнат работа по новата фаза на тестването и се надяват скоро да е достъпно като екпериментално лекарство.

Професор Боб Шон Бърг и доктор професор Кенай Натин са успели да стабилизират лекарството, но в момента е опасно за употреба.

Те се надяват да могат за не повече от година да го направят възможно за ползване и до 3-5 години да получи удобрение от световната медицинска асоциация. Процесът е толкова дълъг поради бюрокрацията. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия