Учени от ЦЕРН ще пишат учебниците по физика...

Онзи ден  на посещение у нас беше генералният директор на най-авторитетната ядрена организация в света- ЦЕРН - професор Ролф Хойер. Интересната новина е, че бащите на адронния колайдер ще пишат  новите учебници по физика. Те са пока

2010-09-30 20:58:58
Учени от ЦЕРН ще пишат учебниците по физика...
Онзи ден  на посещение у нас беше генералният директор на най-авторитетната ядрена организация в света- ЦЕРН - професор Ролф Хойер.

Интересната новина е, че бащите на адронния колайдер ще пишат  новите учебници по физика. Те са поканени да изработят новите програми съвместно с ЮНЕСКО. Това ще стане догодина.

Професор Хойер  смята, че в момента младежите от Европейския съюз усвояват физиката  като в 18-ти век.

По време на посещението си у нас , професор Хойер се срещна с представители на българския бизнес.  Български фирми досега са получили общо 13.5 милиона швейцарски франка от сътрудничеството си с ЦЕРН. Алуминиеви поддържащи конструкции  на колайдера, както и  абсорбените плочи от месинг на един от цилиндрите, са дело на русенска фирма.

В момента 53-ма български учени работят в тунела под Женева.  Там постоянно пътуват и групи  от наши студенти и докторанти.  В ядрената организация постоянно се трудят над 10 000 души, а годишната  й издръжка е 1,1 милиарда франка.    
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия