Защо всъщност е потънал "Титаник"?

Защо е потънал корабът "Титаник"? Според Луиз Патън, внучка на един от оцелелите при трагедията членове на екипажа, това е станало заради навигационна грешка на рулевия, който управлявал кораба в нощта на 14 април 1912 година. Патън описва

2010-09-27 13:08:59
Защо всъщност е потънал
Защо е потънал корабът "Титаник"? Според Луиз Патън, внучка на един от оцелелите при трагедията членове на екипажа, това е станало заради навигационна грешка на рулевия, който управлявал кораба в нощта на 14 април 1912 година. Патън описва подробно ситуацията в новата си книга и обвинява различията в управлението на ветроходи и параходи за случилото се.

Патън твърди, че айсбергът бил забелязан, когато се намирал на 2 мили от кораба и екипажът имал достатъчно време, за да овладее ситуацията. Рулевият разбрал командата погрешно и вместо да завърти пълен ляв, той направил точно обратното. Патън обяснява, че има различия в навигацията при параходните и ветроходните кораби. "Пълен ляв" при ветроходите означавало завъртане на руля до крайно дясно положение, колкото и странно да звучи в днешно време това. Повечето хора от екипажа на "Титаник" плавали с ветроходни кораби и това довело до грешката и фаталния край.

Луиз Патън научила тези подробности от случилото се от своята баба през 60-те години на миналия век. Дядото на Луиз бил единственият оцелял от ръководния състав на кораба и прикрил истината, за да запази доброто име на компанията, в която тогава работел.

Теорията на внучката била опровергана от Сали Нийсън - правнучката на Робърт Хичинс - човекът, който управлявал "Титаник" при сблъсъка. Той имал 10-годишен опит зад гърба си, седем години бил старши кормчия. Бил е на кораба четири дни е го е управлявал по четири часа на всеки осем, т.е е бил достатъчно запознат със системата.

При трагедията са загинали 1517 души, корабът е бил открит на дълбочина от 4000 метра през 1985 година. Тогава било установено, че той не е бил разрязан от айсберга, а се е разцепил по нитовете. Преди 5 години обаче изследователи стигнали до извода, че нитовете, които са използвани при строежа на кораба, са били некачествени и затова "Титаник" е потънал. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия