Розетският камък е разшифрован на 27 септември 1822 година

Розетският камък  е епиграфски  паметник, намерен през 1799 година  при разкопките на древната крепост АР-Рашид на около 7 километра от малкия град Розета край Нил. Той представлява плосък черен къс базалт.  Размерите му

2010-09-27 12:41:24
Розетският камък е разшифрован на 27 септември 1822 година
Розетският камък  е епиграфски  паметник, намерен през 1799 година  при разкопките на древната крепост АР-Рашид на около 7 километра от малкия град Розета край Нил.

Той представлява плосък черен къс базалт.  Размерите му са 118×77×30 см и   тежи около 750 кг. На него са издялани три еднакви по смисъл текста: два на древноегипетски език - с древноегипетски йероглифи и  демотично писмо и един на старогръцки език.

Старогръцкият език е бил добре изучен от лингвистите и съпоставянето на трите текста довежда до разшифроване на египетските йероглифи. От 1802 г. Розетският камък се пази и днес може да се види в Британския музей.

Текстът на камъка представлява благодарствен надпис, отправен през 196 г. пр. н.е.от египетски жреци към Птолемей V Епифан - монарх от династията на Птолемеите. В този период много подобни документи се разпространявали на два или на три езика, което се оказва твърде полезно за лингвистите.

Камъкът e намерен през 1799 година  от френския капитан Пиер Франсоа Бушар близо до гр.Розета на западния ръкав на делтата на река Нил. Офицерът разбира важността на камъка и го изпраща в Кайро, където година преди това по заповед на Наполеон  е открит Институт за Египет. През 1801 година  французите претърпяват в Африка поражение от англичаните и са принудени да им предадат камъка заедно с други ценни паметници.

С разшифроването на текстовете върху камъка успоредно се занимават французинът Силвестър де Саси, шведският дипломат Д. Окерблад, английският учен Томас Юнг и французинът Жан-Франсоа Шамполион.

На 27 септември 1822 година той постига успех и успява да разчете Розетския камък , като използва метод, който става ключов за разбирането на египетски текстове. Помага му отличното познаване на древните езици и по-специално на коптския език.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия