Човекът е изтъкан от вируси?

Когато през 2001 година учените започнали да разшифроват човешкия геном, в него  те открили  много по-малко активни елементи, отколкото се очаквало.  Половината били съвършено безполезни и неработещи, изглеждали като чужди тела.

2010-09-25 16:34:37
Човекът е изтъкан от вируси?
Когато през 2001 година учените започнали да разшифроват човешкия геном, в него  те открили  много по-малко активни елементи, отколкото се очаквало.  Половината били съвършено безполезни и неработещи, изглеждали като чужди тела.

‘Генен боклук’ -  така нарекли учените тези непонятни нуклеотиди. Наскоро обаче станало     ясно, че това са части от различни ... вируси.  И човешкият организъм буквално е изтъкан от тях.

По последни научни данни човешкият геном се състои наполовина от ДНК на вируси, според британския доктор  Франк Райн.

Вирусът е най-простото от живите същества на планетата. Толкова просто, че учените не могат да разберат напълно дали в действителност то е живо или само се преструва.

Вероятно вирусите са се появили първи на Земята. Част от тях са се усложнили до бактерии, а останалите пък   са започнали  да проникват в бактериите, като привнасят и създават в тях различна ДНК.  И организмите се разраствали, започнала еволюцията - чак до човека. Съществува подобна хипотеза.

Прониквайки в живата клетка, вирусът изработва  парченце ДНК и го вгражда в генома на клетката -гостоприемник.  Вирусът,  внедрил се отвън,  се нарича екзогенен.   Неговите потомци пък се наричат ендогенни.

Ако пък вирусът попадне в полова клетка, у него се появяват всички шансове да се окаже на всяко място в организма, както и  във всички клетки.  Вирусът ще бъде предаден на потомците заедно с останалия геном по неследство.

Всъщност, според д-р Райн, човекът е продукт на симбиоза на относително мирно съвместно съществуване на човека и вируса.  Повечето вградили се ‘гости’ почти не се проявяват. Дейността на други обаче,  се вижда много добре.  Благодарение на ендогенни вируси се осъществява размножаването.

Генетици от  Орхуския датски университет  доказали, че у много висши маймуни два вируса помагат да се изгради майчината плацента.

Напълно е възможно хората да дължат на вирусите не само живота си, но и разума си.
Защото е установено, че едногенните вируси при маймуните са много по-малко, отколкото у човека.  Според дарвинистите ,  вирусите са инструменти на майката-природа и с тяхна помощ  тя е довеждала  едни живи същества до сегашното им съвършенство.

Креационистите пък смятат, че вирусите  са божествени инструменти, с тях Господ наказва и спасява.... Известният генетик Франсис Колинс дори е уверен, че именно  Бог е организирал еволюцията.  Първо е създал вирусите, а после организирал нещата така, че те сами са ‘сглобили’ човека.

Кои са прави еволюционистите или креационистите - не се знае дали ще стане ясно някога. Но и едните и другите признават, че идеята за вирусите е гениална....

Междувременно учените вече са отгледали ‘вирусни’ неврони в епруветка.  Следващият етап е да  ги отгледат в жив организъм, за начало в мишки... 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия