Църква със странни стенописи край Банско

Близо до Банско,  в село Добърско,   се намира   една от най-невероятните църкви у нас  - “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”.  И това е по няколко причини. Първата и най-известна  е фактъ

2010-09-23 22:14:43
Църква със странни стенописи край Банско
Близо до Банско,  в село Добърско,   се намира   една от най-невероятните църкви у нас  - “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”.  И това е по няколко причини.

Първата и най-известна  е фактът, че там може да  се видят два стенописа, на които Исус Христос слиза от ракета и космическа капсула. Според   свещениците това е сияние, а художникът се е водил по ерминията на Дионисий  - учебник на каноничните образи на светците.

Жителите на селото обаче  са на друго мнение.  Според тях това е само една от многото мистерии там. Те са категорични, че на рисунка на Тайната вечеря  в храма им , има изографисани две жени.

Американският писател Дан Браун едва ли не беше линчуван от католическия свят, тъй като  заяви, че на масата има   жена - съпругата на Божия син. В Добърско  пък те са две.

Историята на храма започва през 17-ти  век. Това е било време, когато всеки  род в селото е искал да има своя църква. Всеки род събирал пари и си строял църква.  

Въпросната постройка,   запазила  уникалните стенописи,  е на овчаря Хасия.
Другият уникален факт за мястото е, че там са нарисувани образите на 30 светци. За сравнение, в  столичната църква “Св. Неделя” те са  едва 12.

Склонни към конспирации хора  пък са категорични, че художникът е бил жена. Църквата обаче отрича такава възможност.

Жителите на мистичното село могат да разкажат и друго - в средата на сградата е висял скъп полилей, а на олтара  е имало  Евангелие , написано на обработени заешки кожи. Днес хората от селото са убедени, че то се намира в Кралския музей на Лондон, а полилеят осветява покоите на папата във Ватикана.

Най-интересното   в църквата е механичният климатик, който се образува от съвършено пресметнати и издялани отвори в стените с формата на конуси.  Така температурата се  запазва  една и съща без значение от сезона вън.

Именно на тази гениална вентилация се дължи и естественото консервиране на рисунките по стените.

Друга легенда  е свързана  с  историята на селото.  Първите му заселници били пленените и ослепени Самуилови войници. Според преданието,  те са спрели, подгонени от зимата и са намерили аязмо с вода, с която измили очите си.

И до днес това място се посещава от много миряни с офталмологични проблеми.  Обезобразените воини са изографисани на стенописи почти на тавана на храма. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия