Жестовете казват много повече от думите

По-голяма част от човешката комуникация е невербална, т.е.  извън речта и думите. Зад предварително подбраните  изречения  има друг, много  по-важен фактор , по който може да се съди за един човек. Това са белезите на  пов

2010-09-22 16:31:53
Жестовете казват много повече от думите
По-голяма част от човешката комуникация е невербална, т.е.  извън речта и думите. Зад предварително подбраните  изречения  има друг, много  по-важен фактор , по който може да се съди за един човек. Това са белезите на  поведението  на този, които стои пред вас, така можете да разберете и слабостите на характера му.   

Вътрешното напрежение на жените си личи, когато те често докосват  ръката или лицето си.  Ако следите  движенията на тялото, може да  видите накъде върви разговорът. Поклащания напред и назад  посочват  положителна нагласа, а встрани - знак за несигурност и съмнение.  Облягането назад означава, че съсбеседникът е отегчен. Отворените и отпуснати ръце обикновено са положителен знак, особено ако дланите са вдигнати нагоре.

Силно кръстосаните ръце, съчетани с напрежение, издават агресия.  Кръстосаните пръсти пък издават пристеснение.

Невинаги трябва да се  доверявате на усмивката, защото умишленото невербално изразяване се проявява  в долната част на лицето.  В горната част на лицето си личат истинските чувства, затова  тя трябва да се следи внимателно.

Ако събеседникът ви седне срещу вас при преговори, това е признак, че той се готви за война. Ако седне до вас, значи спокойно ще си сътрудничите.  Безпроблемни и лесни разговори ще има, ако седнете под прав ъгъл един към друг.

Много важно е и разстоянието, на което заставате с хората. С приятели заставайте на 60 см един от друг. В офиса минимумът е 1.20, като докосването е напълно забранено.

Публичната комуникация на официални срещи пък започва от 3.30 метра. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия