Пасификът е пълен с боклуци

Тихият океан е пълен с боклуци. Едно специфично място е наречено Вортекса на боклука. Това е така, защото в един много голям район в океана с размерите на Тексас има стотици хиляди тонове отпадъци. Мястото е предимно пулно с пластмасови отпадъц

2010-09-19 16:37:49
Пасификът е пълен с боклуци
Тихият океан е пълен с боклуци. Едно специфично място е наречено Вортекса на боклука.

Това е така, защото в един много голям район в океана с размерите на Тексас има стотици хиляди тонове отпадъци. Мястото е предимно пулно с пластмасови отпадъци, хартии, стъклени бутилки, варели, обелки от различни храни и милиони литри гъсти химически отпадъци. Причината за струпването на боклуците на едно място е, защото течение с въртеливо движение не допуска големи обекти да излизат от циркулацията му.

Едни от най-старите намирани отпадъци са от 1988г., но първо са забелязани през 1997г. Чарлс Муур е видял тези боклуци, пътувайки с лодката си една сутрин. Той е подал сигнал за това и от тогава се чака действие по случая.

САЩ отказва да признае, че тези боклуци може да са от тях и обвинява Япония, Австралия и Нова Зеландия. Тези четири държави в продължение на 13 години прехвърлят вината една на друга.

След като доброволци са почистили 113 хиляди тона отпадъчен материал от океана, положението е станало още по-зле. За последните 13 години са се събрали около 30 милиона тона в повече. Учени за една година са установили, че и четиритте държави са почти еднакво виновни за замърсяването.

Също така круизни кораби, минаващи през този район, изхвърлят боклуци нелегално зад борда. Туристи, минващи с яхти и всякакви други плавателни средства, изхвърлят отпадъка си в океана, вместо да го запазят докато стигнат до сушата. Общо 80% от боклука идва от сушата, а 20% от плавателните съдове. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия