Нови находки в Несебърския Некропол

При разкопки в Некропола на древна Месамбрия,  миналата седмица бе открит ценен предмет  от 4 в. пр. н.е. Това е добре запазена бронзова хидрия, която е била положена в гробницата.  Хидрията е античен съд за съхранение на вода и

2010-09-18 00:16:52
Нови находки в Несебърския Некропол
При разкопки в Некропола на древна Месамбрия,  миналата седмица бе открит ценен предмет  от 4 в. пр. н.е.

Това е добре запазена бронзова хидрия, която е била положена в гробницата.  Хидрията е античен съд за съхранение на вода и вино.  Съдът е бил с три дръжки и изящна украса. Интересното е, че в него са се намирали останките на покойник, който преди това е бил кремиран.

За първи път такъв съд се открива в града и това ще помогне  на специалистите да проучат погреблните ритуали на древните  жители.

Хидрията е имала апликация, която е била отлепена  с времето, но също е била намерена. Тя е с релефни изображения на мъжка и женска фигура , предполага се -  от гръцката митология. На гърлото на съда пък има погребален венец, с бронзови листчета с позлата и керамични плодчета,  който също е добре запазен.

Ден преди да се открие находката, в Несебър е бил представен проект за реставрация на църквата “Свети Йоан Кръстител” - една от емблемите  на града, шедьовър на средновековната църковна архитектура.

Авторите на проекта имат предложение да бъде разработен  маршрут на културен “Духовен път”, който може да започне оттук , от  тази местност, която е била Некропол на древния град.   
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия