Ледената маса на име "Rapid" в Арктическия океан се е стoпила невероятно бързо тази година

Ледената маса на име "Rapid" в Арктическия океан се е стoпила невероятно бързо тази година. Това е рекордно след шокът през 2007г., когато 84% от ледената покривка бе стопена. За периода от 5 месеца почти всичкият лед в региона на "

2010-09-16 20:04:43
Ледената маса на име
Ледената маса на име "Rapid" в Арктическия океан се е стoпила невероятно бързо тази година.

Това е рекордно след шокът през 2007г., когато 84% от ледената покривка бе стопена. За периода от 5 месеца почти всичкият лед в региона на "Rapid" е изчезнал.

На 10 септември тази година се е наблюдавало разчупването на един от най-големите ледени блокове с големина  над 4.7 милиона квадратни километра, който се е разцепил директно на две и за няколко дни огромна част от него се е стопила.

Учени казват, че това не е нормално, но е нещо, което може да бъде поправено от природата. "Rapid" често има странни пикови стопявания, но винаги селд това се е възстановявал до пълния си размер.

Ако до 6 месеца не се възвърне ледената покривка в този регион, тогава учените ще започнат денонощно наблюдение на  животните, обитаващи  местността, тъй като може да са в огромна опасност.

Температурата на ледника за последните 20 години се е повишила с около 10 градуса през летния сезон и е спаднала с около 5 през зимния. Това предизвестява за лоши новини тъй като 10 градуса са прекалено много и възстановяването отнема повече време.

За хората това може да не е сериозен проблем, но за животните обитаващи тази и околните местности, означава сигурна гибел. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия