Пушенето води до депресия

Учени от  американския Център по статистика на здравето установили съществуването на пряка зависимост между депресията и пушенето. Колкото повече човек пуши, толкова по-често е подложен на пристъпи на депресия. Според данните от проучван

2010-09-16 14:37:32
Пушенето води до депресия
Учени от  американския Център по статистика на здравето установили съществуването на пряка зависимост между депресията и пушенето. Колкото повече човек пуши, толкова по-често е подложен на пристъпи на депресия.

Според данните от проучването сред пушачи на над 20-годишна възраст , 43 процента редовно страдат от депресия. В същото време , сред непушачите, техни връстници,  дялът на страдащите от депресия е 26 процента.

Вероятно причината е в действието на никотина, който  блокира работата на надбъбречните жлези, които освен адреналин и норадреналин, изработват и пептиди, изпълняващи регулаторна функция в централната нервна система.

Учените отбелязват, че от всички пушачи, най-силно са подложени на депресия жените, които имат стаж в тютюнопушенето над 5 години.... Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия