U CH00SE представя комикси и филми за избора на младите

Конкурсите за идея за комикс и сценарий за документален филм по темата профилактика на сексуално предавани инфекции в рамките на Националната информационна кампания U Ch00se имат своите победители. Те са млади хора с отношение към здравните проблеми.

2010-09-16 13:34:13
U CH00SE представя комикси и филми за избора на младите
Конкурсите за идея за комикс и сценарий за документален филм по темата профилактика на сексуално предавани инфекции в рамките на Националната информационна кампания U Ch00se имат своите победители. Те са млади хора с отношение към здравните проблеми. Те са седем млади творци, които споделят открито своите виждания за нещата от живота.

Сред десетките оригинални предложения, до финала на конкурса за комикс стигнаха трима участника. Наградата за всеки от тях е авторската му идея да бъде професионално реализирана и разпространена в най-посещаваните заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора през септември, октомври и ноември. Първият U Ch00se комикс със заглавие „Приятели” по идея на 20-годишния Петър Младенов от София, може да се види от 16 септември. В следващите месеци до края на годината „ще оживеят” и другите два комикса на авторите Мария Добрева (24 г.)  от София и Елена Кръстева (18 г.) от Кресна. 

Сред  кандидатите за най-добър сценарий за филм са студенти, които се вълнуват от темата и обичат да творят – режисьори, оператори, сценаристи. Те са развили идеите си със страстта на хора, които искат да помагат, да променят нагласи, да осмислят правото на избор. Четиримата финалисти са: Павел Павлов с „Краткостта на живота”, Николай Генчев с „Ангел”, Марина Костадинова с „Ти избираш”, и Цветомир Матев с „Елайза”. Заснемането на авторските идеи във филмовия проект U Ch00se стартира на 17 септември 2010, а четирите филмчета ще бъдат събрани в един документален модул, който ще се представи в национален ефир.

Светът на младите е отворен и много любопитен. Всеки, който иска, може да надникне в него на сайта на кампанията www.uch00se.bg. Националната информационна кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se информира за значението на профилактиката и ранната диагностика, като работи на принципа „от млади за млади”, за да ангажира. Кампанията се реализира от АПОЗ и приятели, младежката мрежа Y-PEER, Клуб „Млад Онколог” и Фондация „Надежда срещу СПИН”, с подкрепата на MSD.

За HPV:
Ракът на маточната шийка е на второ място като причина за смъртност при жените. Всяка година 1000 българки се заразяват с HPV, а от тях 400 умират. Заболяваемостта от рак на шийката на матката в България е най-голяма в ЕС след тази в Румъния.

За HIV:

У нас към 15.05.2010 г. броят на официално регистрираните ХИВ-позитивни лица е 1160, като броят на новите случаи от началото на годината е 51. Регистрираните лица са в широки възрастови граници - от 17 до 68 години, като 60% от тях са млади хора на възраст от 17 до 29 години. В 5-те сектора за лечение на ХИВ/СПИН в страната към 01.05.2010 г. се наблюдават общо 565 лица, от които 336 получават антиретровирусна терапия. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия