Внимателно със слънчогледовите семки!

Специално изследване показало, че слънчогледовите семки  могат да бъдат изненадващо опасни за здравето.   Оказва се, че едно от любимите занимания на много хора - чопленето на семки на пейката, в парка, на мач или пред телевизора, е кл

2010-09-15 16:10:54
Внимателно със слънчогледовите семки!
Специално изследване показало, че слънчогледовите семки  могат да бъдат изненадващо опасни за здравето.  

Оказва се, че едно от любимите занимания на много хора - чопленето на семки на пейката, в парка, на мач или пред телевизора, е клопка, която може да докара болести.

Специалисти от Украйна с провели експертиза  на 13 вида слънчогледови семки, произведени в различни страни. Във всеки един от тях  е регистрирана висока концентрация на кадмий.

Ако кадмият се натрупва в организма редовно, той може да предизвика нарушаване на работата на бъбреците, а също така и на нервната система.

Кадмият  попада в семките  от подобрителите , които се слагат  в почвата - нитрати и фосфати, които е прието да се използват за повишаване на реколтата.

И така,  слънчогледови семки трябва да се ядат рядко, за да не се натрупва кадмий в организма. Учените не могат засега да дадат отговор, дали кадмий се натрупва  и при други насаждения. Те съветват, ако  все пак не можете да се лишите от семките, то те да бъдат тиквени, а не слънчогледови. Според експертите, тиквените семки са полезни за организма и го снабдяват с редица полезни вещества.    
 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия