Пречистващата сила на огъня

Огънят - той унищожава всичко по пътя си.  Затова, още от древността, се приема, че той предотвратява последиците от злия поглед и урочасването. В Древния  Рим,  тези, които се връщали от погребение, пристъпвали през жар, за да

2010-09-15 15:19:55
Пречистващата сила на огъня
Огънят - той унищожава всичко по пътя си.  Затова, още от древността, се приема, че той предотвратява последиците от злия поглед и урочасването.

В Древния  Рим,  тези, които се връщали от погребение, пристъпвали през жар, за да се очистят. В “Законите на Ману” в Древна Индия пък пишело, че който пикае по посока на огъня, ще му изсъхне мозъка... Не бива да се сипва в огнище нещо нечисто или да се плюе, да се духа в него или да се греят крака...

Особено почтително към огъня са се отнасяли славяните. Често те оставяли в горите незагасени огньове, защото било забранено да се тъпчат с крака.

В Европа, обичаят да се лекуват домашните животни от болести,  предизвикани от зли очи или урочасване чрез огън,  се разпространил през 8-ми век. Католическата църква била категорично против тези  езически обичаи, но въпреки това, те били  широко разпространени  през Средновековието, но  са запазени и до наши дни.

Разпалването на очистителния огън  било превърнато в ритуал. При този огън било забранено да  присъстват ‘нечисти хора’, т.е.  мъже, които не са се измили, след като са ‘съгрешили’ с жена.  До ритуала въобще не били допускани жени.

Ако някой   се захласвал в пламъците на този огън, веднага го заподозирали, че има зли очи.  Важно било очистителният огън да бъде разпален чрез триене на две дървета, без да се използва кремък.  Тези изисквания се спазвали не само в Европа, но и в Индия и Китай.  В Индия дори се приемало, че  от двете триещи е парчета дърво,  горното е мъжко, а долното  - женско.  Това олицетворявало половия акт, а  полученият огън - раждането.  Огънят, запален от мълния, бил проклет и хората се пазели от него.

В Древния Рим на сватба запалвали по пет восъчни факли-свещи за щастие. Свещи се палели в миналото и когато се правели аутопсии. Тези свещи били предназначени да запазят лекарите и присъстващите от урочасване и вредното въздействие на труповете.

В средновековна Европа  имало обичай да се танцува около новороденото  със запалени свещи  в ръцете. В Германия, Португалия и Испания пък било задължително в стаята на родилката винаги да гори свещ, докато новороденото не бъде кръстено.  И днес при кръщаване, кръстникът държи в едната ръка бебето, а в другата - запалена свещ.

На Великден,  християните обикалят със запалени свещи църквата, а после ги носят у дома, като внимават те  да не изгаснат. Такива свещи, донесени от литургията на Велики четвъртък, били смятани за лечебни.  Те били оставяни пред иконата на Христос,  а когато в семейството  имало тежка болест, запалвали свещта и чакали подобрение...

Нестинарството по нашите земи, горенето на вещиците на клади през Средновековието, ‘падането’ на Божествения огън в Йерусалим -  за всичко това може да се  пише и говори много. Едно обаче е ясно - вярата в пречистващата сила на огъня се е родила в зората на човечеството и е жива и до днес.... Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия