Готвят нов Закон за детето и семейството

След приемането на новия закон за детето и семейството, който се подготвя от ГЕРБ,  съдбата на децата в риск ще бъде в ръцете на психолозите.  Именно те ще решават дали родителите насилници ще могат да задържат децата си вкъщи. Спор

2010-09-13 13:41:49
Готвят нов Закон за детето и семейството
След приемането на новия закон за детето и семейството, който се подготвя от ГЕРБ,  съдбата на децата в риск ще бъде в ръцете на психолозите.  Именно те ще решават дали родителите насилници ще могат да задържат децата си вкъщи.

Според проекта, родителите побойници  ще имат право само на един шанс при психолог.  Идеята при проблемните родители е, да се събуди вина и майчинско и бащинско чувство у тях, но ако се установи, че промяната е невъзможна, ще се премине към отнемане на децата.

Родители в лошо социално положение, които малтретират децата си, също ще трябва да ги предадат на социалните.  Обсъжда се,  също така,  и повишаване на глобите за насилие над деца, както и създаването на контролен орган към Държавната  агенция за закрила на детето.  Той ще следи родителското поведение и децата в риск.

Новият проект, който се изработва в момента, напълно ще замени досега действащия  Закон за закрила на детето.  Според новия закон детето ще бъде разглеждано заедно със семейството,  а  не  отделно, както досега. Проблемните деца пък  ще получават грижа заедно с родителите си.

Децата  в риск ще посещават дневни  центрове,  на семействата им ще се помага с психолози, ще се правят и системни  консултации.

За да влезе в сила новият кодекс обаче, ще е нужна още много работа, защото той ще предизвика промени в редица закони. 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия