Мистерията на геоглифите

Геоглифите, намерени на мястото на разчистените джунгли между Бразилия и Боливия, накараха учените да се чудят  кой е направил тези исполински рисунки и с каква цел? Геоглифите - рисунки по повърхността на Земята - са едни от най-интригув

2010-09-12 21:02:04
Мистерията на геоглифите
Геоглифите, намерени на мястото на разчистените джунгли между Бразилия и Боливия, накараха учените да се чудят  кой е направил тези исполински рисунки и с каква цел?

Геоглифите - рисунки по повърхността на Земята - са едни от най-интригуващите загадки на съвременността.  Те могат да се видят по цялото земно кълбо, а не само на платото Наска. Има ги и в Малта, и на гигантското плато Устюрт, и в Алтай.  А наскоро откритите в Южна Америка са благодарение на спътниковите снимки на Google Earth.

Защо са намерени едва сега?  Тези рисунки не се виждат от земята, а при това  за стотици  години  над тях са израснали непроходими джунгли.  И едва сега, при изсичането на джунглите, земята се оголила и спътникът веднага е запечатал невидимото дотогава - правилни геометрични фигури - правоъгълници, квадрати, кръгове - покриващи площ от 250 км.  До този момент са открити  около 300 такива изображения. С по-нататъшното изсичане на горите, вероятно ще се разкрият още...

Засега се правят изследвания с това,  с  което учените разполагат. Оказало се, че  наличните геоглифи  са образувани от ровове с ширина 11-12 и дълбочина 0,5 до 4 метра.  Ясно е, че за да се направи подобно ‘пано’ са необходими  усилията на много хора. А това пък е по силите само на развита цивилизация.  И тъкмо тук изниква интригуващата дума “Елдорадо”.

Днес никой не търси насериозно страната на златото и скъпоценните камъни - тя се е превърнала в мит. Това, обаче, не пречи  на доста съвременни изследователи  да търсят почти във всеки изоставен град в Южна Америка  следите на митичната Елдорадо.  Тук  обаче, връзката  е само на  териториален   признак.   

Бразилско-боливийската находка не доближава  учените към разгадаване на тайната на геоглифите.  Могат да се направят само общи  изводи.  

Всички тези исполински фигури могат да се видят само от птичи поглед.  Никой не може да разбере защо  древните са създали тези рисунки, които дори не могат да се видят. Геоглифите са създадени чрез сваляне на горния слой почва.  Това са ровове и траншеи с различна дълбочина. Не е ясно каква е  тайната на тяхната удивителна трайност, защото те не са се изтрили с времето и не са се повлияли от ерозията.

Обикновено геоглифите  са лесно разпознаваеми рисунки  - или геометрични фигури /Бразилия/ , или изображения на зверове и птици /Наска/.  Но смисълът и предназначението не са ясни - какво са искали да кажат древните с тези рисунки?

Геоглифите се свързват с пришълци от Космоса.  Според американския изследовател  на древни цивилизации - доктора по геология Паул Косок, рововете и траншеите са се запълвали със специална течност, подобна на луминофор.  С настъпването на тъмнината,  тя започвала да свети, подобно на светлините на летище . Дали пък всички геоглифи не са  древни летища или площадки за кацане на космически кораби?
Тези хипотези не могат да бъдат доказани, обаче не могат да бъдат и опровергани.

И Русия има своята Наска - в Алтай, в района на високопланинското плат Укок.  Геоглифите отново могат да се видят само от борда на вертолет. Отчетливо се виждат прави линии, паралелни  и пресичащи се, някои фигури са с форма на трапец, други - на окръжност или куб.  А всички  рисунки   заедно образуват изображение на митологични същества - грифони -  чудовища с женска глава и тяло на птица.

В древността грифоните са се използвали за пазачи. Какво обаче са пазели те в Алтай? Може би златото на скитите? Легендите разказват, че то е  скрито именно там.

По принцип платото Укок се смята за свещена земя, където се случват необичайни и необясними явления. Преди няколко години именно на платото Укок е намерена мумията на загадъчната ‘принцеса на Алтай’. Възрастта й е на 5000 години и  тя не произхожда от местните племена - отличава се с висок ръст и европейска външност.

Всъщност и руските, и южноамериканските геоглифи   предоставят голям простор на изследователската мисъл. Може би пък ще настъпи време, когато хората ще успеят да  разгадаят тези тайни? Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия