Подредете къщата за добро настроение

Доста разпространено е мнението, че за да поддържаме вътрешното си равновесие и да се успокоим след преживян стрес, не е задължително да  посещаваме психоаналитик. Американски учени смятат, че е достатъчно да изчистим дома си и много нещ

2010-09-12 17:43:31
Подредете къщата за добро настроение
Доста разпространено е мнението, че за да поддържаме вътрешното си равновесие и да се успокоим след преживян стрес, не е задължително да  посещаваме психоаналитик.

Американски учени смятат, че е достатъчно да изчистим дома си и много неща в главата ни ще си дойдат по местата.  Специалистите са на мнение, че безпорядъкът и прахта са заплаха не само за физическото ни здраве, но и за психиката ни.

Според експерти от Американския център за психически  разстройства, навикът да се заобикаляме с ненужни вещи, при това разхвърляни наоколо, е доказателство  за вещомания и може да предизвика депресия.  Това твърдение, разбира се, е потвърдено чрез експерименти.

Когато участниците в експеримента разчистили боклука в къщите си  и изхвърлили ненужните вещи, у тях се наблюдавало  повишено напрежение. Проблемът бил и в това, че у разхвърляните вещомани се формира болезнена привързаност към личните вещи. Освен това, у някои от наблюдаваните , специалистите забелязали признаци на депресия, предизвикана от това, че не са в състояние да поддържат ред вкъщи.

Психолозите препоръчват на хората , страдащи от пристъпи на лошо настроение или депресии, ефикасен начин да подобрят психическото си здраве. За целта трябва просто да разтребят жилището си и да се отърват от ненужните вещи. Това ще им помогне и да отвлекат вниманието си от  тъжните мисли, а почистването ще е от полза и за мускулите им. 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия