Студен чай

За първи път започват  да наливат  студен чай в бутилки преди 100 години в САЩ. У нас този продукт се появи преди 10-тина години, но  вече започва да измества  основните си конкуренти. Това въобще не е случайно, защото студен

2010-09-10 10:57:39
Студен чай
За първи път започват  да наливат  студен чай в бутилки преди 100 години в САЩ. У нас този продукт се появи преди 10-тина години, но  вече започва да измества  основните си конкуренти.

Това въобще не е случайно, защото студеният чай освежава и утолява жаждата, а по разнообразието на вкусове отстъпва само на соковете. Освен това,  той не съдържа  въглероден двуокис, който разрушава емайла на зъбите и дразни лигавицата на стомаха, което пък води до гастрит.  И накрая, но е и на последно място, чаят има тонизиращ ефект и е много полезен за здравето.

Наименованието на продукта  казва, че той наистина трябва да съдържа  чай. Това обаче, невинаги е така. Някои производители хитруват и вместо екстракт от чай използват евтин ароматизатор с подобен вкус. Вярно, че в повечето случаи това е обозначено на етикета  и такава напитка не е вредна, но и полза от нея няма.  Обикновено това се прави от дребни производители, защото едрите пазят репутацията си.

Чаят може да бъде не само черен, но и зелен. Производители пък  предлагат бял чай, с обработени по особен начин листа и богат на антиоксиданти.  Предлага се и червен чай на основата на ройбос.   За разлика от традиционния чай, ройбос не съдържа кофеин и може да се пие по всяко време.

В състава на студения чай влиза лимонена киселина като консервант. Различни добавки пък придават различен вкус  и аромат на напитката.

Английското наименование  Ice tea подсказва, че в началото студеният чай се е пиел с лед. И до ден днешен така се пие на Запад, а и у нас по заведенията . Но ако искате да се разхладите, докато тичате по задачи, може да минете и без лед.

Ако пък нямате в хладилника студен чай, може да си направите сами. Сварете билков или  зелен чай  и докато не е изстинал, добавете  мед или кафява захар и нарязани плодове според сезона. Сервирайте в чаша с кубчета лед.
. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия