Стресът влияе на зъбите и венците

Стресът уврежда зъбите и венците. До този извод са стигнали учени от университета в Цюрих, които наблюдавали психическото и здравословното състояние на 50  студенти по медицина. Половината от студентите били  подложени на по-висок с

2010-09-09 12:29:59
Стресът влияе на зъбите и венците
Стресът уврежда зъбите и венците. До този извод са стигнали учени от университета в Цюрих, които наблюдавали психическото и здравословното състояние на 50  студенти по медицина.

Половината от студентите били  подложени на по-висок стрес, поради трудната изпитна сесия, в която се намирали, а другата  половина посещавали обичайните си занятия  и при  тях измереният стрес бил  в рамките  на обичайното.

След около месец било установено, че студентите подложени на психическо натоварване, са със значително влошено  здравословно състояние на зъбите и венците. При шест от доброволците  било регистрирано възпаление на венците и меките тъкани.

Във  втората група не била отчетена никаква промяна в здравословното състояние на устната кухина.

Експертете уточняват, че освен възпалителните процеси, при стрес зачестяват и механичните наранявания на зъбите. Най-често  по време на сън  се забелязва  неволно тракане или стискане на зъбите. Силата на натиска може да достигне до 80 кг и да предизвика напукване, изтъркване и увреждане на зъбния емайл, както и до натъртване и болка във венците. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия