Бюстът на Нефертити в Берлин

Бюстът на египетската царица Нефертити, който се съхранява в музей в Берлин, не онагледява действителния й лик. Двама италиански експерти, етнологът Франко Креватин от университета на Триест и Стефано Анселмо, експерт по история на козметиката,

2010-09-07 16:24:57
Бюстът на Нефертити в Берлин
Бюстът на египетската царица Нефертити, който се съхранява в музей в Берлин, не онагледява действителния й лик.

Двама италиански експерти, етнологът Франко Креватин от университета на Триест и Стефано Анселмо, експерт по история на козметиката, твърдят, че под познатата маска  на Нефертити  всъщност се крие истинското й лице. Учените стигнали до това заключение след задълбочено изследване на бюста й, който е на 3400 години.

Специалистите са сканирали бюста на египетската царица и са установили, че под външния слой от вар и хоросан има скрита “вътрешна статуя” от камък. Вътрешното лице има прилики с външното. Но и различия.  Като например, по-изпъкнал нос, по-лека усмивка, не толкова изпъкнали скули и не много вдлъбнати очи.

Двамата италианци  смятат, че каменната скулптура изобразява истинското лице на Нефертити, което  отгоре  е било един вид “тунинговано”, за да се отстранят несъвършенствата на царицата.

След като сканирали бюста, учените създали компютърно изображение, което показва как е изглеждала Нефертити. Започнали с добавяне на цвят на кожата, като заменили сивите тонове със светлокафяви. Освен това поставили малки сенки под очите. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия